Унікальний сувенір виготовила студентка з Івано-Франківщини


20 грудня 2019 року відбувся перегляд курсових проєктів і робіт в матеріалі відділу художньої кераміки кафедри декоративно-прикладного мистецтва Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва.

Особливу увагу привернув подарунковий набір студентки третього курсу Антоніни Жолобайлюк.

Виконані в матеріалі скринька і корпуси для USB-флеш-накопичувачів виготовлені на основі програмного завдання другого курсу з проєктування, в якому головними напрямками є збереження та розвиток традицій виготовлення косівської мальованої кераміки, впровадження інноваційних ідей, експериментальних практик у формотворення та декорування.

В ексклюзивному коментарі для Івано-Франківщина туристична авторка ідеї унікального подарунку Антоніна Жолобайлюк повідомила, що косівська флешка є результатом виконання завдання курсової роботи - виготовлення подарункового виробу.

Студентка запропонувала ідею, намалювала ескіз, який доопрацьовувався разом із керівником проєкту Олександрою Кушнір.

Оболонка керамічна, виготовлена з  глини. Спочатку була створена форма у вигляді двох порожнистих пластин, далі корпус декорувався і розписувався у традиційному стилі косівської мальованої кераміки. Виріб проходив дворазове випалювання і аж потім пластини склеїли у повноцінний сувенір.

Сувенір працює і має 32 гігабайти. Наразі унікальна флешка виготовлена в єдиному екземплярі. Це повністю ручна робота, процес виготовлення якої зайняв півтора тижні.

До слова, Антоніна - родом з Коломиї, вона свідомо обрала спеціальність кераміста. У майбутньому планує стати народним майстром. Полюбляє малювати, читати книги, подорожувати.