Уряд планує виробляти машини швидкої допомоги в Україні


Україна здатна на своїх заводах виробляти конкурентоспроможні автомобілі швидкої допомоги та реанімобілі. Про це заявив Прем’єр-міністр України Микола Азаров у п’ятницю на нараді щодо забезпечення регіонів «швидкими».

«Я не ідеаліст і прекрасно розумію, що галузь, яка до цього практично не фінансувалася, не може раптом запрацювати. Потрібна серйозна програма. Але мені також зрозуміло, що в процесі реалізації цієї програми ми абсолютно спокійно самі зможемо виробляти конкурентоспроможні автомобілі швидкої допомоги та реанімобілі. Тим більше, що потреби у нас такі, що дають змогу завантажити наші підприємства на роки вперед», - сказав Глава Уряду.

Прем’єр-міністр нагадав, що Президент України Віктор Янукович поставив перед Урядом дуже серйозне завдання - протягом кількох років повністю переоснастити вітчизняну швидку допомогу новими автомобілями.

«Ми повинні не просто оснастити наші станції швидкої допомоги транспортними засобами, переважна більшість з яких є застарілими і експлуатується по 20-30 років. Ми повинні дати можливість нашим громадянам користуватися сучасними медичними послугами, і Уряд це завдання реалізує,незважаючи на всі труднощі пов'язані з непростим економічним станом», - підкреслив Микола Азаров.

Прем’єр-міністр вимагає від українських виробників «швидких» збільшити їх локалізацію.

«Ми зацікавлені, і для нас зараз це крайня необхідність, витрачати ресурси всередині країни на свого виробника. Це головне завдання - мінімум закуповувати обладнання і техніки за кордоном», - наголосив Прем’єр.

Микола Азаров доручив МОЗ, Мінфіну, Мінекономрозвитку, Мінпромполітики, які проводитимуть тендери «зробити так, щоб усі підприємства отримали роботу, дати їм усім можливість у цьому році попрацювати на спільну справу, а там побачимо: хто з них ці ресурси використає на розвиток – ми їх підтримуватимемо, хто вирішить просто підзаробити – раз підзаробить – і до побачення», - підсумував Глава Уряду. Нагадаємо, що в рамках реалізації державної централізованої програми забезпечення автомобілями швидкої медичної допомоги за рахунок коштів держбюджету до кінця поточного року планується придбати 1085 автомобілів екстреної медичної допомоги та 255 реанімобілів.