Уряд виділив 280 млн грн на вивезення гексахлорбензолу з Калуша


Уряд виділив Міністерству екології та природних ресурсів 280 млн грн на завершення вивезення та утилізацію гексахлорбензолу з полігону токсичних відходів у Калуші у 2013 році.

гідно з розпорядженням уряду, за рахунок залишку коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища, який утворився на 1 січня 2013 року, виділяється 132 млн грн «для здійснення заходів з вивезення небезпечних відходів із вмістом гексахлорбензолу з полігону токсичних відходів ТОВ «Оріана - Галев».

На ці ж заходи виділено 148 млн грн за рахунок коштів зазначеного фонду.

Раніше повідомлялося, що для повного вивезення гексахлорбензолу з Калуша необхідно 280 млн грн.

абмін виділить 6 млн грн на комплексний моніторинг ситуації на Домбровському кар’єрі у Калуші Івано-Франківської області. Про це 9 серпня повідомив міністр екології й природних ресурсів України Олег Проскуряков після поїздки до Калуша, де працювала міжвідомча комісія з вивчення екологічної ситуації у зоні впливу Домбровського кар’єру.

З лютого 2010 року Калуш і кілька навколишніх сіл президентським указом оголошені зоною екологічної катастрофи. У тому ж році з держбюджету було виділено близько 400 мільйонів гривень на вивезення гексахлорбензолу і першочергові роботи на Домбровському кар’єрі. У 2011 році прокуратура Івано-Франківської області порушила кримінальні справи за фактом привласнення 21 млн грн бюджетних коштів, виділених на виконання програми «Калуш – зона надзвичайної екологічної ситуації» для виконання робіт по консервації Домбровського кар’єру.

За даними Мінприроди, в 2010 році проведено роботи з видалення відходів гексахлорбензолу з площі 4374 м кв. і вивезено 8514 тонн відходів. Територія, на якій знаходяться залишки гексахлорбензолу, становить 14 тис. 991 кв. м, з якої необхідно видалити близько 22,5 тис. тонн небезпечних відходів.

Гексахлорбензол - хімічна сполука, що застосовується для боротьби з сажковими грибками злаків; входить до складу протруйників насіння. Має високу токсичність, що виявляється вже за надзвичайно малих доз.