В Австралії з повітря скинули тисячі кілограмів овочів, щоб нагодувати постраждалих від пожеж тварин


Австралійська національна служба парків і дикої природи організувала доставлення їжі для тварин, які живуть у важкодоступних місцях і зонах, що постраждали від масштабних лісових пожеж.

Про це повідомив міністр енергетики та довкілля штату, який найбільше постраждав від пожеж, Новий Південний Уельс Метт Кін, повідомляє Громадське.

Він назвав цю акцію «Операцією скелястого кенгуру», на честь тварин, які першими отримали доставлення продовольства.

Для того, щоб нагодувати тварин, на вертольоти завантажили тисячі кілограмів овочів, в основному моркву і батат. Австралійські служби скидали продукти з повітря.

За даними еколога Сіднейського університету Кріса Дікмена, унаслідок чагарникових пожеж, що тривають на території Австралії з осені 2019 року, могли загинути понад мільярд тварин.

Нагадаємо,
  • 8 листопада, через збіг високої температури (35 градусів Цельсія) й сильних вітрів на території двох штатів виникло одразу 99 локальних пожеж.
  • Пізніше влада австралійських штатів Новий Південний Уельс та Квінсленд оголосила надзвичайний стан через катастрофічний «рівень лісових пожеж» у регіоні — вперше за останні 10 років.
  • 19 грудня через масштабні лісові пожежі влада Австралії оголосила надзвичайний стан щонайменше на тиждень. Зокрема, надзвичайний стан оголосили в найбільшому місті країни — Сіднеї — й штаті Новий Південний Уельс.
  • Через отруйні випари лікарі говорять про надзвичайну ситуацію у сфері громадської охорони здоров'я. За останні тижні в лікарнях різко зросла кількість пацієнтів з проблемами в дихальних шляхах.
  • За останніми даними, пожежі охопили щонайменше п'ять штатів. Загинуло 23 людини і майже пів мільярда тварин.
  • Сусідні країни — Нова Зеландія, Папуа-Нова Гвінея і Вануату — запропонували допомогу уряду Австралії в подоланні стихійного лиха.
  • Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков також заявив, що Україна готова направити в Австралію близько 200 спеціально підготовлених рятувальників для боротьби з пожежами.