В Долині за розповсюження програмного вірусу судять хакера


За створення та розповсюдження шкідливого програмного забезпечення хакер опинився на лаві підсудних.

До Долинського районного суду Івано-Франківської області надійшов обвинувальний акт про обвинувачення 22-річного долинянина у створенні з метою розповсюдження та розповсюдженні шкідливих програмних засобів, призначених для несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерів, комп’ютерних мереж та мереж електрозв’язку (ч.1 ст. 361-1 Кримінального кодексу України).

Як встановлено органом досудового розслідування обвинувачений з 2018 року по даний час, будучи обізнаний про принципи дії шкідливих програмних засобів та наслідки їх використання, заборону розповсюдження шкідливого програмного забезпечення, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, використовуючи серію продуктів компанії «Майкрософт», які включають інтегроване середовище розробки програмного забезпечення створив електронний файл, який є шкідливим програмним забезпеченням, для генерування крипто валюти, використовуючи потужності комп’ютера жертви. Окрім цього це програмне забезпечення відключає всі програми захисту, що знаходяться на комп’ютері жертви, що значно ускладнює виявлення та ліквідацію потенційного шкідливого програмного забезпечення. В подальшому обвинувачений з метою приховання шкідливого програмного забезпечення використовуючи спеціальне програмне забезпечення, змінив програмний код в програмі, яка надає переваги над гравцями у комп’ютерній грі «GTA: San Andreas Multiplayer», який в подальшому завантажив на сайт файл обмінника, усвідомлюючи, що своїми діями надає доступ до шкідливого програмного забезпечення необмеженому колу осіб вчинив розповсюдження вищевказаного програмного забезпечення необмеженому колу осіб шляхом надання можливості будь кому здійснювати завантаження вказаного файлу, який містить потенційно шкідливий код, а саме: «Trojan:Win32/Tiggre!rfn». Після встановлення це програмне забезпечення змінює записи реєстру та інші налаштування, щоб авто завантажуватись при запуску Windows.

Разом із обвинувальним актом до суду надійшла й угода про визнання винуватості від 08.07.2019 року, відповідно до якої прокурор та обвинувачений дійшли згоди про призначення покарання останньому в межах санкції ч.1 ст. 361-1 КК України у вигляді штрафу в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян що становить 8500 грн.

Підготовче судове засідання призначено на 11.30 год. 23 липня 2019 року.
Слід звернути увагу на те, що у відповідності до ст.ст. 474-475 КПК України суд перевіряє угоду на відповідність вимогам кримінального процесуального закону та за результатами такої перевірки може затвердити угоду, ухваливши вирок і призначивши узгоджену сторонами міру покарання, або відмовити у затвердженні угоди та продовжити розгляд кримінального провадження у загальному порядку.