В гості до полярників. Створили 3D-тур станцією "Академік Вернадський"


Національний антарктичний науковий центр МОН пропонує охочим перенестися у вічну мерзлоту – вирушити у 3D-тур метеорологічною та географічною обсерваторією "Академік Вернадський".

Тепер кожен охочий може побачити, як виглядає їдальня полярників, антарктичний бар "Фарадей", лабораторії та обладнання, з яким працюють дослідники.Його розмістили на офіціному сайті центру, повідомляють у Міністерстві освіти та науки.

Автор проєкту – учасник сезонної експедиції 2019 року Юрій Шепета.

Віртуальним мандрівникам пропонують оглянути 3 платформи:

  • антарктичні околиці (огляд з найвищої точки острову Галіндез, даху озометричного офісу та паливного баку);
  • будівлю Ворді Гауз (дерев’яна хатинка, яка є зразком ранньої британської наукової бази та має велике історичне значення. Поряд з будівлею зберігся флагшток);
  • станцію "Академік Вернадський".

Приміром, якщо ви одразу шукатимете бар "Фарадей", то зауважте, що він розміщений на другому поверсі.

Кожну картинку можна наблизити та зменшити, натиснувши на позначки “+” / “-”. Формат збільшення дозволяє прочитати текст на настінних плакатах, побутових речах, а також роздивитися всі предмети, які лежать на столах лабораторій. Стрілки вгору та вниз допоможуть ознайомитися з приміщеннями від підлоги до стелі.

Важливо, що цього року, уперше з передачі 1996-го станції Україні, було розпочато масштабну модернізацію "Академіка Вернадського". На ремонт з держбюджету виділили майже 35 млн гривень.

Роботи розділені на 2 етапи. Перший був проведений командою інженерів під час сезонної експедиції, яка завершилася наприкінці квітня. За 3 місяці вони відремонтували паливний бак, оновили системи життєзабезпечення, встановили новий опріснювач, поставили нову енергетичну систему, котли опалення та інше обладнання. Другий, завершальний, етап планується на наступний “сезон”, тобто на початок 2020 року.

Ознайомитися з 3D-туром можна тут.