В Італії знайшли останки найдавнішого з відомих динозаврів


Це перший відомий динозавр юрського періоду, знайдений на території сучасної Італії.

Палеонтологи знайшли останки могутнього хижого чотирилапого динозавра в досить незвичному місці - в італійських Альпах. Дослідники стверджують, що нещодавно ідентифікований ящір, що отримав назву Saltriovenator zanellai, жив близько 200 мільйонів років тому. Відкриття вчених дозволяє стверджувати про несподівано ранню появу м'ясоїдних ящерів, пише УНІАН.

Дослідження опубліковане в журналі PeerJ, передає Naked Science. Протягом багатьох років вважалося, що великі динозаври з'явилися тільки в середині юрського періоду - близько 180-170 мільйонів років тому, а до цього часу ящери були порівняно невеликими.

Це викликало багато дискусій, так як вчені задавалися питанням про причини відсутності росту тварин на початку юрського періоду: так, озвучувалася версія, що зв'язує причини з суворим і нестабільним кліматом того часу. За оцінками фахівців, вік динозавра, останки якого були знайдені палеонтологом-любителем Анджело Занеллою, налічує всього 24 роки. При цьому Saltriovenator zanellai важив 1,3 тонни, був сім метрів у довжину і приблизно три метри у висоту. Це дозволяє стверджувати, що ящір мав величезні розміри не тільки за мірками свого часу, але й усього юрського періоду.

Крім іншого, вчені уважають його якоюсь "втраченою ланкою", що об'єднує найдавніших динозаврів - цератозаврів, дилофозаврів і аллозаврів - з усіма іншими хижаками мезозою.

Такий висновок вони зробили виходячи з того, що за зовнішністю він нагадував древніх ящерів, проте мав лише три пальці на передніх лапах. Вивчивши останки, археологи прийшли до висновку, що тіло динозавра опинилося в морі, де його добряче покусали морські мешканці. Потім, при формуванні Альп 30 мільйонів років тому, його останки піднялися на поверхню. Багато із 132 кісток S. zanellai були фрагментовані, але цього вистачило, щоб визначити, що у динозавра було чотири пальці, як і у всіх відомих цератозаврів. У більш древніх ящерів, таких як герреразавр, було по п'ять пальців, але в ході еволюції їх "мізинець" був загублений, а потім та ж доля спіткала і "безіменний" - у знаменитих аллозаврів і тиранозаврів вже по три пальці на лапі.

Це відкриття відповідає на давнє питання про те, як саме птахи і трипалі динозаври втратили два "зайвих" пальця. Зокрема, лапи Saltriovenator zanellai підтверджують, що найдовший палець птахів і хижих динозаврів був аналогом вказівного, а не середнього пальця, як вважалося раніше.