В Івано-Франківській ОДА розповіли, яким буде бюджет у 2020 року


Бюджет повинен бути бездефіцитний. За таким принципом в облдержадміністрації планують доходи і видатки наступного року. Адже попередній проект держбюджету Верховна Рада уже ухвалила у першому читанні. Ним передбачений ріст мінімальної заробітньої плати більше, ніж на 13 відсотків. Відтак, з 1-го січня вона має сягати 4723 гривень.

Підвищиться і розмір прожиткового мінімуму до 2027 гривень. І поступово зростатиме упродовж року, пише ВЕЖА.

Що ж до місцевих бюджетів, вони мають бути затверджені не пізніше 25 грудня. І повинні забезпечити потреби краян, перш за все, якісними медичними, освітніми та соціальними послугами, наголошують фахівці. Відтак, нині намагаються прорахувати ризики і виклики наступного року.

А з 1 квітня 2020-го заклади охорони здоров’я фінансуватимуться відповідно до договорів з Національною службою здоров’я. Крім того, субвенції на надання пільг та субсидій населенню на житлово-комунальні послуги з наступного року забезпечуватиме Міністерство соціальної політики. За окремою бюджетною програмою. І надходитимуть вони прямо в місцеві структурні підрозділи. 2 мільярди гривень бюджетом передбачено також на розвиток ОТГ. Адже у 2020-му реформа децентралізації має бути завершеною.

Джерела наповнення дорожнього фонду теж поповняться. Сюди віднесли акцизний податок з пального – майже 13 з половиною відсотків. Це відповідно зменшить місцеві бюджети, відзначають чиновники. Наступного року Прикарпаття отримає понад півмільярда гривень. На будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автодоріг загального користування.