В Івано-Франківському університеті нафти і газу презентували технологію 3D-сканування


В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу (ІФНТУНГ) на базі Інженерно-екологічного інституту презентували можливості лазерного 3D-сканування, яке можна буде використовувати для збереження сакральних пам’яток архітектури Івано-Франківської області.

Директор Інституту геодезії Національного університету «Львівська політехніка» Корнелій Третяк, виступаючи перед студентами напряму підготовки «Геодезія, картографія та землеустрій», аспірантами і професорами ІФНТУНГу, а також представниками обласної влади, обласної та міської архітектури, зауважив, що технологія 3D-сканування з’явилася десять років тому і надзвичайно активно використовується в дуже багатьох галузях.

«Йдеться про проведення надзвичайно швидких обмірів і визначення параметрів будь-яких об’єктів — природних, техногенних. Ця технологія дозволяє надзвичайно точно, з високою роздільною здатністю відображати наявний стан змін цього об’єкта в часі», — зауважив професор. 

Також К. Третяк продемонстрував дослідження львівських учених про те, як змінюється клімат Землі. Їх проводили в Антарктиді. 3D-сканування підтвердило процес глобального потепління і дало можливість прогнозувати на майбутнє зміну льодовиків. Також львівські науковці використовують цю сучасну технологію для збереження унікальних дерев’яних церков. 

— Сакральні споруди руйнуються, з часом навіть зникають, — констатує Корнелій Третяк. — Методика 3D-сканування дає можливість повністю зафіксувати геометричні та якісні параметри будівлі, що дозволить відтворити ідентичний об’єкт...

Наразі в Україні є лише три 3D-сканери. Можливо, що такий прилад буде і в ІФНТУНГу.

«Ймовірність, велика, — зауважує директор Інженерно-екологічного інституту ІФНТУНГу Олег Мандрик, — бо ми задіяні в трьох міжнародних проектах, і для того, щоб виконувати геодезичні роботи, потрібні сучасні прилади, які вивчатимуть студенти нашого інституту».

"Галичина"