В Івано-Франківську арештували екс-чиновника ОДА


Івано-Франківський міський суд обрав запобіжний захід тримання під вартою Роману Мочерняку, який донедавна працював заступником директора департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА

Екс-чиновника підозрюють у привласненні коштів на будівництві фортифікаційних споруд у Донецькій області.

Як й деться в ухвалі суду, працюючи директором ТзОВ «Глобалкарпати-Еко» Роман Мочерняк, вступив у злочинну змову із невстановленими слідством особами, у співучасті з якими привласнив чуже майно в особливо великих розмірах та вчинив службове підроблення.

У відповідності до доручення уряду Івано-Франківській ОДА було делеговано зведення дванадцяти фортифікаційних споруд на сході України. Розпорядником коштів визначили Департамент ЖБКГ, який  уповноважено на укладання договорів генпідряду щодо замовлення послуг з будівництва фортифікаційних споруд на території Донецької області. Тендерний комітет Департаменту визначив генерального підрядника ПП «Брати КІП», з яким уклали господарські договори.

У свою чергу, службові особи ПП «Брати КІП» уклали ряд договорів субпідряду з директором ТзОВ «Глобалкарпати-Еко», яке зобов'язувалось провести будівельні роботи по зведенню дванадцяти інженерних споруд до 30.12.2015.

Водночас, вищевказані будівельні роботи по зведенню дванадцяти інженерних споруд були виконані робітниками держлісгоспів, райдержадміністрацій та іншими особами Івано-Франківської області на безоплатній основі як волонтерами, а не ТзОВ «Глобалкарпати-Еко», яке не мало найманих робітників, спеціальної техніки та ресурсів.

Та не зважаючи на це, екс-чиновник, склав завідомо неправдиві акти приймання виконаних будівельних робіт та довідки про вартість виконаних робіт. Також вніс відомості про те, що будівельні роботи виконані працівниками ТзОВ «Глобалкарпати-Еко» в повному обсязі.

"Таким чином, директор ТзОВ «Глобалкарпати-Еко» за попередньою змовою із невстановленими слідством особами, діючи умисно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільно-небезпечних характер своїх дій, передбачаючи їх суспільне небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, привласнили чуже майно в сумі 6 618 328,43 грн. (у тому числі заробітна плата складає - 2 460 461 грн.)", - йдеться в ухвалі.

Романа Мочерняка обвинувачують за ч.5  ст. 191 ч. 1 ст. 366 КК України. Оскільки цей злочин відноситься до категорії особливо тяжких, суд ухвалив застосувати щодо підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк  57 днів  до 28 лютого 2019 року, та визначив заставу в розмірі 555 900 гривень.