В Івано-Франківську безкоштовно навчатимуть ковальського мистецтва


В Івано-Франківську більшість безробітних становлять жінки, найпопулярнішими є вакансії продавців і мулярів, а на соціальні виплати роботошукачам витратили вісім мільйонів.

На початок травня на обліку в міському центрі зайнятості перебувало 2679  безробітних осіб. Порівняно з минулим роком рівень безробіття зменшився. Протягом січня-квітня підприємцями створено 1205 нових робочих  місць.   

Про це кореспондентові «Бліц-Інфо» повідомила директор міського центру зайнятості Ганна Бандура.

Серед безробітних 61,6%  становлять  жінки, 69,8% – особи,  які обіймали посади службовців, 26,2% – працювали за робітничими професіями, 57,5% – молодь у віці до 35 років.          

Впродовж січня-квітня зареєстровано 2291  вакансію.  За словами Ганни Бандури, попит на певні професії суттєво не змінився. Так найбільш затребуваними лишаються продавці, офіціанти, кухарі, перукарі. А нещодавно розпочався сезон мулярів, який триватиме до середини осені.  

Щодо безкоштовного професійного навчання в центрі зайнятості, то від початку року його пройшли 533 особи, з яких 458 уже працевлаштовані.

Найбільшою популярністю серед роботошукачів користуються курси з торгівлі, 1С бухгалтерії, у сфері обслуговування. Нещодавно набрали групу електрогазозварювальників.  Цікаво, що наразі планують сформувати першу групу для навчання ковальського ремесла.  

Хоча Ганна Бандура наголошує на тому, що, аби потрапити в цю групу, людина має володіти вродженим хистом. Тим паче перед тим, як скеровувати на певне навчання, у центрі зайнятості дають можливість пройти тестування на придатність до обраної професії.

Від початку року до квітня на виплату допомоги по безробіттю витратили 8464,9 тис. грн. Наразі мінімальна виплата становить 936 грн і 544 грн для тих, хто не має страхового стажу, тих, хто не працював більше шести місяців протягом року і студентів після закінчення ВНЗ.