В Івано-Франківську бракує IT-спеціалістів


15 листопада, в рамках співпраці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу та Івано-Франківського ІТ-кластера, на базі наукового містечка «Нова енергія» відбувся майстер-клас «One day in the life of the QC engineer». Його провів бізнес-аналітик компанії «SoftServe», співорганізатор IF QC community Михайло Шелудяков.

Він поділився зі студентами ІФНТУНГ деякими секретами роботи інженера з контролю якості програмного забезпечення, навів цікаві практичні приклади й розповів про ті проблеми, які доводиться розв’язувати фахівцям із QC. Адже вони - важлива ланка в структурі будь-якої ІТ-компанії, бо, як справжні детективи, щодня ведуть свої маленькі «розслідування», вишукуючи хиби й помилки в програмному продукті, над яким трудяться розробники, ретельно тестуючи його. Можна сказати, що великою мірою саме їм ми завдячуємо своїм комфортним спілкуванням із  сучасними гаджетами. Тож зайве говорити, наскільки потрібними на ринку ІТ-послуг є фахівці такої спеціалізації.

Для Івано-Франківська це особливо актуальне питання, бо тут, за словами Михайла Шелудякова,  він відстає від Львова, Києва, Одеси і Дніпра. Хоча вже сьогодні в обласному центрі налічується близько 47 ІТ-компаній, а в Коломиї - чотири.

-Вони розростаються, - пояснює пан Михайло, - але не мають єдиного вектора діяльності. Саме консолідувати її і має на меті кластер. От уявіть, що у вас ІТ- компанія, але бракує кваліфікованого персоналу. Що робити? Хіба переманювати фахівців у конкурента…  Тому, зрозуміло, буде краще, якщо на ринку з’явиться більша кількість таких спеціалістів. Існують  певні курси,  ІТ-академії, завдяки яким вирішується проблема кадрового дефіциту ІТ-компаній. Так, конкурентні війни між ними  ще не припинилися, але тепер вони вже не такі криваві й болісні.

Є над чим замислитись і сьогоднішнім студентам. Отримавши можливість ближче познайомитися зі специфікою роботи інженера з контролю якості програмного забезпечення, вони можуть скласти своє уявлення про цікавий їм напрямок діяльності.

-Таким чином ми вдихаємо життя у спільний освітній продукт університету і ІТ-кластера, - розповідає проректор з науково-педагогічної роботи, професор Максим Карпаш - Ідея полягає в тому, щоб, навчаючись і працюючи, студенти отримували додаткові кваліфікації, які дадуть їм можливість краще підготуватись до потреб ринку.