В Івано-Франківську говорили про готовність взяти відповідальність за владу


Чи готові українці взяти відповідальність за владу? Таке питання нині обговорювали прикарпатські громадські діячі, аналітики, письменники, музиканти та чиновники.

На тому, що українцям слід подолати комплекс друговартості, наголосив керівник «Громадського інституту аналітики» Віталій Перевізник, передає кореспондент "Бліц-Інфо".

Зі свого боку, заступник голови ОДА з гуманітарних питань, Сергій Адамович, зазначив, що немає діалогу між громадськістю і владою. Якщо б комунікація була якісніше налагоджена, то й владі легше було б працювати.

Психолог Наталія Чаплинська зазначила, що 60% людей в суспільстві піддаються на вплив оточуючих. Лише 2% людей є лідерами в різних сферах, вони й ведуть за собою інших. Фахівець також наголосила на різній ментальності українців. Ті, що на сході, більше підтримують Росію. На заході країни, що зумовлено історичними фактами, жителі підтримують європейський шлях розвитку. Крім того, психолог зазначила, що певна генетична пам’ять нації закладена ще й через голодомор. Це зумовлює страх до будь-яких змін в суспільстві.

Позицію про відмінності в суспільстві нівелював композитор, лідер гурту «Брати Блюзу», Мирослав Левицький. Він наголосив, що таку думку може мати лише людина, яка на сході країни не була. Він особисто проводив концерти в Донецьку і решті східних міст, люди там теж хочуть жити краще. А думка про відмінності нав'язана нашому суспільству тими, кому це вигідно.

Ведучий Франківського Майдану, Ростислав Микитюк, зі свого боку зауважив, що українці готові до відповідальності за владу. Але ж ніхто, як стверджує активіст, їм тієї влади й не дає. Висловив занепокоєння, що «старі» чиновники, які служили попередній владі, досі на своїх місцях. Микитюк також зауважив, що ті, котрі йшли на Майдан, не боялися репресій влади, готові були пожертвувати життям за зміни, які так повільно відбуваються в Україні.