В Івано-Франківську медики провели науково-практичну конференцію


Сьогодні, 22 листопада, під егідою Міністерства охорони здоров’я України, в обласному центрі Прикарпаття відбулася науково-практична конференція «Актуальні питання алергології та пульмонології в практиці сімейного лікаря».

Тематика науково-методичних доповідей, якими поділилися лікарі-науковці Харківської медичної академії післядипломної освіти МОЗ України та ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О. Коломійченка НАМН України цікаві не тільки присутнім у залі лікарям сімейної медицини. Поглибити свої знання та отримати нові настанови до Івано-Франківська завітали й лікарі вузьких спеціальностей – алергологи, терапевти, імунологи, інфекціоністи, пульмонологи, фтизіатри. Про це пише Департамент охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА.

Відкриваючи захід, завідувач кафедри фтизіатрії і пульмонології з курсом професійних хвороб Івано-Франківського національного медичного університету Микола Островський зазначив, що оскільки сьогодні в державі пропагується безперервність медичної освіти, то є і певна реформа та необхідність в отриманні належного рівня знань кожного практикуючого лікаря для подальшого підтвердження свого фахового рівня. Професор говорить і про актуальність цієї конференції для лікарів загальної практики сімейної медицини: «Пульмонологи та алергологи більшістю інформації, яка звучить на науковому форумі, володіють, але їх залишаються десятки на певних регіонах. Коли первинна ланка, яку складають тисячі сімейних лікарів, потребує щирої передачі знань в цих профільних питаннях – фтизіатрія, алергологія, пульмонологія. Також вузькому спеціалісту важко забезпечити належну якість надання допомоги такій кількості населення як Івано-Франківська область. І для того, щоб це охоплення пацієнтів було ширше, в цьому допоможе лікар загальної практики».

Серед тем наукових доповідей: актуальні питання фтизіатрії у практиці сімейних лікарів України, антибактеріальна терапія загострень хронічних захворювань респіраторної системи, небулайзерна терапія в лікуванні бронхіальної астми, патогенетичне лікування кашлю в практиці сімейного лікаря, больовий синдром в структурі коморбідності – ефективне вирішення проблеми (д. мед. н, професор, завідувач кафедри фтизіатрії, пульмонології та сімейної медицини ХМАПО Марина Кочуєва); блокада лейкотрієнової агресії – важливий шлях досягнення контролю астми, підходи до вибору антибактеріального препарату для лікування респіраторних інфекцій, сучасні напрямки в діагностиці та лікуванні алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів, сучасний підхід в лікуванні риносинуситів (д. мед. н., професор, заслужений лікар України, заступник керівника Центру алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів та вуха ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О. Коломійченка НАМН України Інна Гогунська); сучасні підходи до лікування бронхіальної астми; в пошуках ідеального антигістамінного препарату; ефективні стратегії лікування алергічного риніту, риносинуситів; революційний підхід для зменшення алергічного навантаження при алергічному риніті тощо.

Доцент кафедри загальної практики – сімейної медицини ХМАПО, кандидат медичних наук Геннадій Кочуєв присвятив свій виступ кашлю з погляду лікаря загальної практики.
Доповідач зазначив, що кашель – це найчастіша причина звернення за медичною допомогою на амбулаторному рівні та найрозповсюдженіший симптом бронхолегеневих захворювань.

За словами фахівця, при захворюваннях органів дихання під дією медіаторів запалення відбувається зменшення золь-фази бронхіального секрету і потовщення гель-фази, що порушує мукоциліарний кліренс (МЦК) і уповільнює евакуацію мікроорганізмів. Це створює передумови для колонізації збудниками та формування біоплівок. Останні – це угруповання мікроорганізмів, що прикріплюються до поверхні епітелію дихальних шляхів і один до одного. Вони є причиною 60% випадків хронічних і рецидивуючих інфекцій дихальних шляхів.

У межах програми конференції були також проведені майстер-класи, розглянуті клінічні випадки, представлені практичні рекомендації з діагностики та лікування найпоширеніших алергічних захворювань.

На завершення наукового форуму учасники отримали сертифікати та бали, які будуть враховуватися при проходження атестації.