В Івано-Франківську може з’явитися перший індустріальний парк


Забудова територій заводів та інших промислових, комунальних і складських зон стала звичним явищем. Нічого іншого, ніж багатоповерхівки чергового житлового комплексу з торговими центрами та комерційними приміщеннями, там вже ніхто й не сподівається побачити.

Така доля мала спіткати й Івано-Франківський арматурний завод. Але зараз на його території може з’явитися перший у Івано-Франківську індустріальний парк. Це приватна ініціатива, яка стала прецедентом. Міська влада обіцяє сприяти в її реалізації, наголошуючи, що зберегти такі зони,  де б розвивалося виробництво і підприємництво, надзвичайно важливо. Адже це дасть змогу збільшити кількість робочих місць, обсяги виробництва продукції та надходження до бюджету, пише Західний кур'єр.

У квітні 2017 року «Публічне акціонерне товариство «Івано-Франківський арматурний завод» на підставі рішення загальних зборів акціонерів перейменували на приватне акціонерне товариство, а влітку того ж року міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків повідомив, що завод «продали за 20 млн грн». Тоді мер додав, що місто мало на меті позмагатися за його викуп, як і Івано-Франківського локомотиворемонтного заводу, але, мовляв, не встигло. Через рік стало відомо, що будівельна компанія «Мельник» на 20 гектарах території заводу планує збудувати найбільший у Західній Україні торговий центр на 100 тис. м кв., проект якого розробляє одна з британських компаній, та житлові мікрорайони з розвиненою інфраструктурою і це буде «щось нове і грандіозне».
Але плани змінилися. Наприкінці січня цього року у Києві проходила конференція «Бізнес для розумних міст». Серед іншого там презентували концепцію створення в Івано-Франківську першого індустріального парку «Arkan. Precarpathian Industrial Park» площею 19,3 га. Він розташується в колишній промисловій зоні на вулиці Коновальця та орієнтуватиметься на виробництво з високою доданою вартістю – продукції робототехніки, приладобудування, електротехнічну промисловість, випуск побутових приладів тощо. Повідомлялося, що на території парку є 62 тис. квадратних метрів виробничих приміщень, 12,8 тис. квадратних метрів адміністративних та офісних приміщень, 9 тис. квадратних метрів допоміжних площ. Сюди підведені усі комунікації та є вся необхідна інфраструктура. А першим резидентом парку став Івано-Франківський арматурний завод.

Інформацію про те, що зараз йде мова про створення на території Арматурного заводу індустріального парку, підтвердив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, який запевнив, що міська влада сприятиме такій ініціативі.

«Це приватна ініціатива. Ми будемо сприяти будь-яким таким ініціативам, бо це дуже добре. Створення нових робочих місць і розвиток виробництва – це ті речі, які нам дозволять у майбутньому отримувати постійні доходи до бюджету. Збереження і розвиток промислових підприємств та їхнього виробництва є надзвичайно важливим. Для міста важливо зберегти такі зони, де б розвивалось виробництво і підприємництво», – наголосив Р. Марцінків.

Він додав, що зараз у Івано-Франківську є низка цікавих ініціатив такого спрямування. Одна з них – «Промприлад. Реновація» з розвитку креативної економіки, котру здійснює проект «Тепле місто», з яким у міської влади хороша співпраця.

До речі, у мерії зараз міркують над тим, щоб зберегти виробництво заводу Промприлад, перенісши його на територію Локомотиворемонтного заводу, який за попередній рік роботи став прибутковим. Ще одним вдалим прикладом розвитку виробництва міський голова називає роботу державного підприємства «Виробниче об’єднання «Карпати».

«Спільними зусиллями нам вдалося зберегти ВО «Карпати». Одного часу держава вже хотіла продати це прибуткове підприємство, і не знати, що з ним потім було б. Але ми задекларували свою позицію: якщо держава буде його продавати, то ми претендуватимемо на це виробництво і будемо брати участь в аукціоні», – каже Р. Марцінків.

Заступник міського голови з питань економіки Богдан Білик зазначає, що з зацікавленими у створенні індустріального парку на території Арматурного заводу міська влада співпрацює. За його словами, уже відбулось кілька попередніх зустрічей. «Були зустрічі з представниками заводу з виробництва ваг, угорської фірми, яка хоче виробляти арматуру не тільки для атомних станцій, але й для газорозподільних мереж, опрацьовується питання з прибалтійською фірмою, яка зацікавлена у виробництві сонячних панелей, – розповідає Б. Білик. – І думаю, що у перспективі та за потреби ми будемо туди направляти усіх тих, хто хоче інвестувати у виробництво та закріпитися там на існуючих площах чи вільній території Арматурного заводу.

Також нагадаємо, що представники міської влади неодноразово заявляли про бажання створити індустріальний парк у Хриплинській промисловій зоні. Для цього там планують викупити 14 га землі, де поруч місту наразі належить всього 4,3 га. Загалом же у згаданій зоні є ще 680 га землі, але понад 200 га з них розпайовані і меліоровані. У лютому начальник міського управління інвестиційної політики Ігор Попадюк інформував, що управління уже опрацювало інформацію про власників 161 земельної ділянки, які планують викупити. Однак для цього, за його словами, на конкурсних засадах відкрито треба обрати компанію-оператора, яка цим займатиметься. Втім, на переконання міського голови Р. Марцінківа, викупом земельних ділянок напряму має займатися місто та управління інвестиційної політики.

Як відомо: Івано-Франківський арматурний завод почали будувати у 1968 році, а свою першу продукцію він випустив у жовтні 1971 р. Це  один із найбільших в Україні виробників трубопровідної арматури для підприємств енергетичної галузі, нафтогазового комплексу, хімічної промисловості, металургії та водопостачання, а також арматури спеціального призначення для систем забезпечення безпеки ядерних установок АЕС, локалізації аварій та виробництва фланців для трубопроводів різного тиску під замовлення. Його продукція відповідає міжнародним стандартам якості, а сам завод неодноразово ставав переможцем Івано-Франківської міської щорічної церемонії нагородження підприємств-лідерів економічного прогресу «Тріумф» у номінаціях «Підприємство-експортер» та «Успішне промислове підприємство».