В Івано-Франківську не всі провайдери блокують "Вконтакте"


В Івано-Франківську найбільшу кількість сайтів, внесених до санкційного списку РНБО, блокує інтернет-провайдер «Фрінет». Разом із тим один місцевий провайдер не блокував популярну російську платформу “ВКонтакте”

Про це свідчать результати тестувань інтернет-блокувань та аналізу даних, проведених у березні 2019 року Лабораторією цифрової безпеки у місті Івано-Франківськ за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення OONI (Open Observatory of Network Interference).

Загалом тестувалися три основні інтернет-провайдери міста. Вони блокують 110, 113 та 243 сайти відповідно. Найбільшу кількість санкційних ресурсів блокує інтернет-провайдер «Фрінет».

Популярні російські платформи «Одноклассники», Mail.ru, «Кинопоиск», які входять в ТОП найвідвідуваніших сайтів серед українців, блокують усі протестовані інтернет-провайдери Івано-Франківська.

У перший тиждень березня в одного з провайдерів була доступна платформа “ВКонтакте”. Решта провайдерів цю соцмережу блокують.

 Повний перелік заблокованих сайтів можна переглянути у документі.

Загалом у березні 2019 року Лабораторія цифрової безпеки перевірила 264 сайти в 22 містах України (за винятком Києва), 162 сайти в ОРДЛО, а також  90 сайтів в анексованому Криму. Загалом тестувалися 70 провайдерів за допомогою OONI (Open Observatory of Network Interference) при підтримці OTF (Open Technology Fund).