В Івано-Франківську презентували проект, присвячений пошуку поховань військових


На Прикарпатті запускають проект «Велика війна: поховання та історична пам'ять», спільно з іноземними партнерами - Польщею, Угорщиною і Словаччиною.

В рамках проекту буде видана карта поховань, впорядковано два військові цвинтарі та розміщено біля військових кладовищ 20 інформаційних стендів із загальною інформацією про події часів Великої війни та тих, хто там похований. Про це журналістам повідомив ініціатор проекту, голова "Поступового гурту франківців", депутат-свободівець Сергій Адамович під час прес-конференції в Івано-Франківській облраді, інформує кореспондентка Бліц-Інфо

За словами Адамовича, передбачена робота в архівах, наукових інституціях, збирання спогадів, опублікування мартирологу всіх загиблих на території Прикарпаття.

«Ми створюватимемо облікову картку поховання вояка. Займатимемось впорядкуванням могил загиблих у першій світовій війні. Спільно з комунальним підприємством «Пам'ять» об’їздимо райони та спробуємо виявити цвинтарі у незадовільному стані. Ми також просимо громадськість звертатись, якщо вони знають занедбані кладовища чи поховання надати цю інформацію нам», - зауважив Адамович.

Тож рік активісти збиратимуть матеріали, а також створять сайт, який буде містити мартиролог загиблих в тій війні та інтерактивну карту військових меморіалів і солдатських поховань.

Керівник громадської організації «Польська гуманітарна команда» Артур Нємчик зауважив, що цей проект для них є дуже важливим, адже люди повинні знати де поховані їхні родичі. За його словами, це перший проект, де буде зібрана інформація про вояків з Польщі, Угорщини, Словаччини та України.

Директор комунального підприємства «Пам'ять» Василь Тимків зазначає, що під час Першої світової війни Прикарпаття стало ареною постійних боїв. Тоді воювали й гинули тисячі українців, поляків, чехів, словаків, угорців і росіян.

«Насамперед потрібно подивитись на досвід сусідніх країн, де вшанування пам'яті учасників першої світової війни завжди є актуальним. Військові цвинтарі є фактично епіцентром цієї пам'яті. Галичина була в епіцентрі і Першої і Другої світової війни. Ця робота – загальна європейська спадщина і пам'ять. Наше комунальне підприємство вже протягом двох років займається пошуком поховань Першої світової війни та ексгумацією", - акцентує Тимків.

Загалом передбачається віднайти щонайменше 40 місць військових поховань.

Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич зазначив, що комунальне підприємство «Пам'ять» спеціально створили з метою таких робіт.

"На початку його діяльності я зразу сказав поглиблювати міжнародну співпрацю. Тобто, звертатись до міжнародних амбасад, громадських організацій із залученням до співпраці. Ми готові займатись виявленням та впорядкуванням поховань. Поки що тільки зголосився один представник – військовий аташе австрійської республіки. Сьогодні ми представляємо конкретну співпрацю. Хотів би побажати, аби вона мала хороше продовження та результат. Аби на базі цього проекту були створені інші проекти. У будь-якому разі – це той випадок коли історія об'єднує», - підсумував Олександр Сич.