В Івано-Франківську "автобусні війни" обходяться без жертв


Щоранку івано-франківські маршрутки перетворюються на поле бою між пасажирами за комфортний проїзд та водіями, які хочуть щонайбільше заробити. Звичайно, не обходиться без конфліктів. І свідченням цього є часті скарги на франківських «капітанів» громадського транспорту до відповідних установ.

Як повідомив у розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» головний спеціаліст відділу транспорту та телекомунікації міськвиконкому Володимир Чих, всі подані скарги на кермувальників маршруток беруться до уваги та розглядаються.

«Зазвичай, щодня надходить дві-три заяви, хоча трапляється, що й тиждень-два ніхто не скаржиться. В будь-якому разі, якщо скарга подана, то ми її розглядаємо - беремо пояснення з перевізника та водія, спілкуємось зі скаржником, розпитуємо свідків» - пояснює Володимир Чих.

За словами головного спеціаліста, згідно угоді, яку заключає виконавчий комітет міської ради, при наявності трьох-чотирьох скарг виконавчий комітет має право розривати угоду між перевізником на даному маршруті.

«Звичайно, це мають бути вагомі підстави. Але, зазвичай, перевізники йдуть на компроміс. І тільки на тому маршруті, де є конфліктні ситуації  - водій не підпорядковується перевізнику, то треба розривати угоду. Адже поки що ми працюємо не з водієм, а з перевізником.  А він вже зобов’язаний знайти таких людей, які будуть пасажирів відповідно обслуговувати», - зауважує чиновник.

Володимир Чих наголошує, що цьогоріч розірваних угод не було.

«Хоча в минулому такі випадки траплялись.  Скарг багато, і ми про це знаємо. Але приймати такі рішення не було підстав. Якщо на водія багато скарг, то перевізники з власної ініціативи звільняють водія. Ми проводимо збори перевізників, і там зачитуємо прізвища тих, хто «відзначився». Також щоквартально беремо інформацію щодо порушень в державній автоінспекції та укртрансінспекції. І якщо є порушення, що несуть небезпеку пасажирам  реагуємо більш детально», - пояснив пан Чих.