В Івано-Франківську розпочався "грибний сезон": фахівці шукають радіонукліди


З приходом осені у прикарпатських лісах розпочинається активне збирання грибів. І значна частина з них одразу ж попадає на ринки та базари Івано-Франківська.

Наразі на місцевих ринках, окрім білих, вже з’явились підберезники та підосичники. Та вони можуть виявитись «не тими» і бути отруйними. Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас.

Як повідомили кореспонденту «Бліц-Інфо» в Івано-Франківській міській державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, з початком сезону експерти розпочали щоденну перевірку грибів на вміст радіонуклідів.

«Крім того перевіряємо, щоб на прилавок не попали отруйні та неїстівні, які бувають дуже схожі на «правильні». На сьогодні таких грибів ще виявлено не було, адже сезон тільки розпочався», - зауважують у лабораторії.

Щоб не «попасти» на шкідливий гриб, фахівці радять іванофранківцям запитувати у продавця експертний висновок ветеринарно-санітарної експертизи. А ще не купувати їх на стихійних ринках та з тротуарів.