В Івано-Франківську створена рейдова міська робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати


Легалізація заробітної плати та зайнятості населення – один з важливих факторів соціальної стабільності в суспільстві.
Питання легалізації заробітної плати набуває сьогодні великої актуальності, адже від розміру отриманої заробітної плати залежить як рівень соціального захисту людини, так і розвиток економіки міста. 
Для активізації інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо соціальних ризиків для громадян, які не легалізують свою зайнятість та отримують заробітну плату неофіційно, розпорядженням міського голови створена рейдова міська робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Ефективна робота рейдової  міської робочої групи сприяє надходженню коштів до міського бюджету, підвищенню соціальних гарантій і життєвого рівня населення, зниження соціальної напруги в суспільстві шляхом  врегулювання належним чином трудових правовідносин між суб’єктами господарювання та найманими працівниками.
Особливої актуальності набуває питання ефективних взаємовідносин між владою і бізнесом. Для зменшення кількості підприємств, які за результатами податкової звітності нараховують та виплачують  заробітну плату у розмірі, нижче законодавчо встановленого рівня, для зниження  рівня соціальних ризиків для громадян, які не легалізують свою зайнятість та отримують заробітну плату неофіційно розпорядженням голови ОДА від 18.03.2013 р. №167 була затверджена “Комплексна програма заходів з легалізації заробітної плати в Івано-Франківській області на 2013-2014 роки”.
Комплексна програма передбачає: здійснення аналізу причин виникнення проблем, пов’язаних легальною виплатою заробітної плати та зайнятості населення; проведення моніторингу діяльності суб’єктів господарювання , що мають значні валові доходи, але офіційно виплачують заробітну плату меншу, ніж розмір мінімальної заробітної плати чи на його рівні; аналіз результатів рейдів-перевірок, проведених рейдовою міською робочою групою.  
Основним джерелом наповнення  місцевого бюджету є податок на доходи фізичних осіб. Головними причинами зменшення надходжень до бюджету є виплата заробітної плати нижче мінімального встановленого рівня та відсутність повного обліку трудових ресурсів.