В Івано-Франківську сучасна лабораторія перевірятиме стан води в річках і озерах


Сьогодні, 25 січня в Дністровському басейновому управлінні водних ресурсів відбулась підсумкова прес-конференція за результатами роботи в 2018 році.

Як зазначив під час спілкування з журналістами начальник Дністровського басейнового управління водних ресурсів Роман Михайлюк, минулий рік для водогосподарської галузі, в тому числі і для управління був особливо значним.

В рамках реформи водогосподарської галузі, у січні 2018 року на базі Івано-Франківського обласного управління водних ресурсів було створено Дністровське БУВР, основним завданням якого стало управління водними ресурсами басейну Дністра.

На сьогодні законодавчі та нормативні документи України адаптуються до вимог європейських стандартів в управлінні водними ресурсами. Зокрема, в минулому році Держводагентство розпочало впровадження нового моніторингу вод згідно з вимогами Водної Рамкової Директиви ЄС.

Так, за словами начальника, Дністровським БУВР придбало сучасне лабораторне обладнання японського виробника компанії «Shimadzu» для здійснення моніторингу вод за європейськими стандартами. Варто зауважити, що в Україні буде всього три таких сучасних лабораторії і одна з них у Франківську.

"Наразі обладнання привезли і розпочинають встановлювати. 29 січня приїдуть представники компанії, щоб його налаштувати і провести тренінги для наших працівників. Загалом плануємо в другому кварталі 2019 року вже розпочати моніторинг вод за 32 показниками. Загалом вартість облаштування лабораторії сучасною технікою становить 15 мільйонів гривень. На 8 ми вже закупили обладнання, а решту ще маємо докупити, щоб проводити моніторинг за всіма 45-ма показниками",- анонсував Роман Михайлюк.