В Івано-Франківську відбулася прем’єра вистави «Москалиця»


Театральне розмаїття цьогорічного фестивалю «Карпатський простір» вдало доповнила цікава своїм драматизмом, грою акторів та сценографією вистава Київського національного академічного театру оперети «Москалиця» за однойменною повістю української письменниці Марії Матіос.

Про це пише прес-служба Івано-Франківської ОДА.

Це історія гуцульської сироти на прізвисько «Москалиця», для когось – знахарки, для когось – відьми, яка розвивається на тлі трагічних для українців історичних подій – постійної зміни влади під час воєн, радянського терору. І тільки осягнувши життєвий шлях Северин Северини Катринівни (так головна героїня записана в документах) глядач розуміє, що вона – шляхетна і мудра жінка, яка відстоює право на життя всупереч усім бідам і негараздам.

Вистава «Москалиця» – своєрідний експеримент Київського театру оперети. Прикарпатцям її представили на Малій сцені Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка, використавши неординарні рішення, як наприклад, форма сцени у вигляді хреста, оригінальні костюми тощо.

Представив виставу та її режисера-постановника Владу Білозоренко співголова оргкомітету фестивалю «Карпатський простір», художній керівник Національної оперети Богдан Струтинський. За його словами, прем’єра «Москалиці» відбулася у жовтні минулого року, а на фестивалі у Івано-Франківську – перші гастролі вистави. Тож Богдан Струтинський висловив сподівання, що вони будуть вдалими.