В Івано-Франківську відбулася презентація збірки творів Лесі Верховинки


В обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка відбулася презентація збірки творів нашої краянки, уродженки Делятина Ярослави Лагодинської (1903-1936), письменниці і поетеси першої половини 20-го століття, яка увійшла в літературу під ім’ям Лесі Верховинки.

Доля відвела їй неповних 33 роки життя. Народилася вона у Делятині у родині відомого громадсько-політичного діяча Миколи Лагодинського, навчалася у Львові та Відні. На становленні письменниці позначилися визначні події на теренах Галичини: перша світова війна, проголошення Західно-Української Народної Республіки, втрата української державності.

З нагоди 110-ої річниці від дня народження письменниці невелика за обсягом, але досить потужна і цікава її творчість знову приходить до нашого читача. Книга „До Делятина на крилах мрій” представляє поезії, новели, оповідання, драматичні твори, есеї, статті Лесі Верховинки, її листи до рідних, близьких і знайомих.

Про життєвий і творчий шлях Лесі Верховинки та презентовану книгу розповіли присутнім упорядник видання – відомий колекціонер і великий патріот ДелятинщиниОлександр Жарівський зі Львова, доктор філологічних наук, професор Львівського національного університету Михайло Гнатюк, редактор львівського видавництва «Каменяр» Дмитро Сапіга, поет зі Львова Богдан Чепурко, івано-франківські письменники – Дмитро Юсип, Роман Киселюк, Іван Гаврилович, журналіст Роман Флис, науковці з Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника – краєзнавець Петро Арсенич, доцент Тетяна Качак, земляки авторки з Делятина, єдина дочка письменниці Оксана Кучковська-Роздольська з Чикаго, яка у життєвих мандрах по різних континентах зуміла зберегти ці безцінні скарби нашої культури.

Учасники презентації відкрили для себе Ярославу Лагодинську – непересічну особистість, лагідну жінку, талановиту літераторку, яку по праву можна зарахувати до здібних учениць наших корифеїв слова – Василя Стефаника і Марка Черемшини.

За сприяння п. Оксани видавництво „Каменяр” передає 500 примірників книги „До Делятина на крилах мрій” бібліотекам нашої області.