В Івано-Франківську відбулось вручення Всеукраїнської літературної премії імені Ярослава Дорошенка


Нещодавно в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулося літературно-духовне дійство «Твоїх надій високе озоріння» на вшанування пам`яті українського поета та громадсько-культурного діяча Ярослава Дорошенка та вручення Всеукраїнської літературної премії його імені за кращий сонет (2013 р.).

Ярослав Дорошенко  відомий  івано-франківський поет, журналіст, член Національної спілки письменників України . У 1990-2003 роках  очолював обласну письменницьку організацію. Ярослав Дорошенко був визнаним майстром однієї із найдавніших та найскладніших поетичних форм - сонету. У 2011 році Івано-Франківська міська рада з метою вшанування пам'яті відомого українського поета встановила щорічну міську літературну премію ім. Ярослава Дорошенка за опубліковані твори у формі сонету. Згідно Положення про літературну премію імені Ярослава Дорошенка переможців визначають у двох номінаціях: за збірку сонетів та за цикл сонетів.

В цьому році на звання лауреатів премії ім. Я. Дорошенка претендувало 10 відомих українських поетів з Києва, Вінниці, Сум, Львова, Херсона, Рожнятова, Одеської області. Члени комісії розглянули твори авторів, які були висунені на здобуття премії, і шляхом таємного голосування присудили 2 премії імені Я. Дорошенка в номінації: «За збірку сонетів» Віктору Мельнику (м. Вінниця) за книгу «Трильярди сонетів» та в номінації «За цикл сонетів» Юрію Назаренку за «Королівський вінок сонетів» (м. Суми).

Віктор Мельник - член Національної спілки письменників України. Письменник є лауреатом Всеукраїнських літературних премій імені Степана Руданського (1998) та імені Михайла Коцюбинського (2006).

Юрій Назаренко - член Національної спілки письменників України з 1985 року. Автор семи збірок поезій, лауреат Всеукраїнської літературної премії імені О.Олеся (2004р.) та премії «Тріумф-перо» (2011р.). Гості дійства мали можливість прослухати виконання сонетів у авторському виконанні , та кращі сонети номінантів на премію.

Присутні  переглянули уривки з авторської передачі Ольги Бабій «За філіжанкою кави» за участю Я. Дорошенка, прослухали записи виконання сонетів у виконанні самого автора.

Своїми спогадами про Ярослава Дорошенка поділилися: Ганна Степанівна Дорошенко, дружина покійного письменника,  голова обласної організації НСПУ Євген Баран, заступник голови і депутат обласної ради Ярослав Ткачівський, композитор Богдан Шиптур, письменник Степан Процюк, лауреат Всеукраїнської літературної премії Ярослава Дорошенка за кращий сонет (2012 р.) Василь Рябий та інші.

Церемонію вручення відзнак, а це - нагрудний знак, диплом та  грошова премія, провів голова робочої комісії з присудження премії ім. Дорошенка, заступник Івано-Франківського міського голови Михайло Верес.

У своєму виступі він також наголосив, що дана премія заснована міською радою спільно з обласною організацією НСПУ. Нагородою відзначають збірки сонетів та окремі добірки, опубліковані в часописах впродовж останніх трьох років, автори яких проживають в Україні чи поза її межами та побажав цьогорічним лауреатам нових творчих злетів.   В свою чергу Віктор Мельник та Юрій Назаренко подякували за високу оцінку їхньої творчості, за важливість для них саме цієї нагороди.