В Івано-Франківську з'явиться бібліотечне радіо


Полиці з тисячами книг – це вже давно не про франківські бібліотеки. Адже вони стали не просто читальнями, але й культурними центрами, де відбуваються цікаві мистецькі події, презентації, зустрічі з авторами та низка заходів, які здатні привабити найменшого і найстаршого читача. А цього року в бібліотеках міста готуються реалізувати ще один цікавий проект – бібліотечне радіо

У 2018 році проект «Бібліотечне онлайн радіо», який підготували франківські фахівці, переміг у конкурсі за програмою Culture Bridges від Британської ради у партнерстві з мережею Європейської спілки національних інститутів культури в Україні. Сума гранту складає 10 тисяч євро і ця перемога дає нам змогу почерпнути досвід країн Європи у створенні спеціалізованої онлайн радіостанції. Завдяки цьому Івано-Франківськ стане єдиним місто в Україні, яке зможе спілкуватись з користувачами бібліотек на просторах інтернету. Зараз для реалізації проекту закуповують потрібне обладнання, створюють сайт та розробляють мобільний додаток для радіо, йдеться на сайті www.martsinkiv.if.ua.

«Це невеликий грант, однак це дозволить співпрацювати з іншими бібліотеками Європи. Ми маємо потужну бібліотечну мережу, а також працює сайт, де можна знайти будь-яку книгу та місце її зберігання. Важливо було довести, що бібліотеки – це не минуле, а досить-таки перспективне майбутнє. Бо хто що б не казав, але час друкованої книги ще не минув», – зазначив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. Він додав, що разом з новими виданнями наповнюють бібліотеки і технологічним змістом. Усі книги оцифровують, аби вони були доступні онлайн, а окуляри віртуальної реальності здатні привабити навіть найвибагливішу дитину. В планах – придбання 3D принтера та наборів логічних ігор для бібліотек.

Також нещодавно Руслан Марцінків дав доручення створити так звану бібліотеку рідкісних видань. Адже у кожній філії можуть зберігатися справжні скарби друкованого слова. І їхня систематизація стане цікавою родзинкою та допоможе читачу познайомитися зі справді унікальною літературою чи документами.