В Івано-Франківську «заговорили» світлофори


На вулицях Івано-Франківська розпочали «озвучення» світлофорів.

Таке нововведення стало можливим завдяки другому міському конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства міста Івано-Франківська, який вже другий рік поспіль проводить міська рада.

Цього року у номінації «Проекти громадянських організацій» перемогу здобула Івано-Франківська територіальна первинна організація Українського  товариства сліпих з проектом встановлення звукових пристроїв на світлофори міста. Перші звукові пристрої вже з’явилися на вул. Січових Стрільців та Дністровській. Загалом до кінця літа встановлять 26 звукових  пристроїв на світлофорах міста.

Місто Івано-Франківськ – єдиний обласний центр, в якому майже немає озвучених світлофорів. До цього часу був тільки один озвучений світлофор, що знаходиться на вулиці С. Петлюри біля гуртожитку незрячих. Інші ж перехрестя та перевантажені рухом дороги залишалися справжньою проблемою для людей із зоровими проблемами.

У місті Івано-Франківську проживає більше 700 незрячих інвалідів. Із них 104 – тотально сліпі. А також чимало людей похилого віку, які мають проблеми з орієнтацією на вулицях міста. Незрячі інваліди через ваду зору обмежені у пересуванні в навколишньому середовищі, у вільному доступі до інфраструктур міста. Усі ці категорії населення потребують спеціальних звукових пристроїв орієнтації в просторі.

Встановлення звукових пристроїв на світлофори міста, які забезпечать вільний доступ незрячих інвалідів і людей похилого віку до інфраструктур міста, значно покращить орієнтацію незрячих, а також і самих мешканців.

«Місто Івано-Франківськ має бути найкомфортнішим містом в Україні. Це мій життєвий пріоритет, і я щиро вдячний громадськості за таку ініціативу!», - зазначив секретар міської ради Микола Вітенко.