В Карпати на День Незалежності: Маршрути подорожей та варіанти відпочинку


Вагаєтесь куди піти чи просто не в курсі, де себе подіти на державні вихідні?

KARPATY.UA вирішили трішечки допомогти вам з логістикою. Ось готові варіанти відпочинку у Карпатах для будь-якої компанії чи бюджету.

Увага! Якщо плануєте їхати в гори на час святкування Дня Незалежності, бронюйте житло якомога раніше. Звісно, коли до дат залишається тиждень, важко говорити про “раннє бронювання”, але все одно не зволікайте! До того ж, у приватному секторі інколи не охоче приймають постояльців на два дні: більш поширена форма бронювання у господарів — на три ночі.

фото Богдан Щавинський

Сподіваємось, у всіх на роботі буде вихідний 24 серпня: матимете нагоду провести 3-4 дні у Карпатах. Живете десь неподалік? Виїжджати в гори можна вже у п’ятницю і в цей же ж день вже ночувати у якійсь затишній садибці чи власному наметі.

Якщо знаходитесь десь за межами Західної України і на дорогу сюди потрібна ніч, єдиний варіант — встигнути придбати квитки на п’ятничні потяги. Зараз на сайті "Укрзалізниці" квитків не густо, але ж існує ймовірність появи додаткових вагонів. Тож, пильнуйте!

Їхати не залізницею, то чим? Автобусом, наприклад. Або через каршерінговий ресурсBlaBlaCar. Це зручно, швидко та однозначно виправдовує вартість.

Порівняймо: проїзд автобусом Київ-Яремче коштує 336 гривень, а на BlaBlaCar можна знайти водія, що хоче 200 гривень за місце і їхатиме в будь-якому випадку — чи набереться повний салон, чи ні.

До теми дороги: у Карпати можна потрапити різними шляхами — дивлячись, куди саме вам треба. Прикладом, залізницею можна доїхати до Івано-Франківська або Львова, там зробити пересадку на автобус і вже ним добиратись до потрібної карпатської локації. Потяги також ходять до Рахова, Ужгорода, Мукачева (Закарпаття), Яремче, Ворохти, Татарова (Прикарпаття) тощо. Нижче до кожного варіанту відпочинку ми запропонуємо оптимальні шляхи транспортного сполучення — дивіться подані лінки.

фото Федір Гамор

Варіант 1: вперше у Карпатах

Тип відпочинку: атракційний, сімейний

Куди поїхати: На Закарпаття — до Мукачева та Ужгороду

Що подивитись: Закарпатські міста Мукачево та Ужгород цікаві своєю архітектурою. Тут можна побачити готичні палаци, справжні фортечні мури, заглибитись в історію, взявши екскурсію. Тут немає гір, зате є свій неповторний колорит — у стравах, напоях, менталітеті місцевих жителів. Замок Паланок у Мукачево, палац Шенборнівзамок Сент-МіклошУжгородський замок — і це ще далеко не повний перелік архітектурних атракцій, які можуть вам припасти до душі. Плюс, додайте сюди особливо святкову атмосферу міст, прикрашених до Дня Незалежності, вуличну музику, ароматний запах страв — ви вже пакуєте речі?

Замок Паланок, фото Юрій Сазін

Скільки коштує: Екскурсії замками, якщо до них добиратись самостійно, коштують недорого. Звісно, екскурсійною групою їхати може зручніше, але дорожче. Скрізь дістанетесь власноруч і не переплаиите за послуги тур-фірм. Найбільша стаття витрат — оплата проїзду залізницею та бронювання житла, хоча ще можна знайти номери в готелях за 200 гривень з людини/ніч.

Ужгородськй замок

Куди поїхати: Прикарпаття — до ЯремчеТатароваЯблуниціВорохти

Що подивитись: Тут зібрані основні туристичні об’єкти регіону — водоспади Пробій,Женецький Гук, при бажанні можна доїхати і до водоспаду Труфанець, гуцульські дерев’яні церкви та храми, унікальні сторічні віадуки, заповідна природа, а ще — прості кількагодинні маршрути горами для новачків. Наприклад, на гору Хом’як або на Стежку Довбуша, на полонину Явірник чи на гору Ягідна. Рукою подати до гірськолижного курорту Буковель, де створене найбільше штучне озеро у Карпатах, а ще тут можна виїхати підйомником до оглядових майданчиків, якщо раптом сил чи часу йти пішки у вас немає.

Водоспад Труфанець, фото Дмитро Балховітін

Свято, неділя, тут люди вдягають вишиванки, бо така традиція: сказати “гарно!” — нічого не сказати. Може ви й самі вишиту сорочку собі придбаєте (хоча за вишиванками все ж краще їхати до Косіва)?

Обов’язково скуштуйте грибну юшку чи банош — ситно та смачно! Як будете на ринку, спитайте полонинської бринзи — її виготовляють на тих пагорбах, що над вам: ціле літо у горах пасуться корови, дають молоко, його прямо на полонині перетворюють на сир, а потім кілька разів на місяць зносять у село на продаж.

фотот Олександр Науменко

Скільки коштує: Пробій, Труфанець — безкоштовні для відвідування, на Гук можна пройти за 10 гривень з дорослого та 5 гривень з дитини. У храмах з вас теж не попросять за вхід. Винайняти житло у Карпатах можна від 150 гривень за номер/ніч (але такі ціни ще треба пошукати). Екологічно-пізнавальний маршрут “Стежка Довбуша” коштує так само, як і водоспад Гук, а на решту гір можна видертись безкоштовно — тільки не смітіть і не паліть вогнища у траві.

Варіант 2: для бувалого туриста

Тип відпочинку: атракційний, сімейний

Куди поїхати: у Східні Бескиди на Закарпатті — до Красії, Волосянки, Сколе

Що подивитись: У цьому регіоні туристів влітку менше, ніж у “гарячих точках” — Яремче, Буковелі. Рушайте у мармурові та карстові печери, що знаходяться в годині їзди від курорту Красія. Найдовша з них зветься Ролінг Стоунз і має 138 м протяжності при 28 м глибини (розташована біля с. Лубня).

У селі Великий Березний сядьте на потяг, що курсує поміж Закарпатською та Львівською областями. За годину на ньому ви проїжджатимете найдовший в Україні залізничний тунель завдовжки 908 м. Він пролягає поміж селами Щербин та Сянки, розділеними гірським перевалом. До того ж, тунелів на цьому напрямку одразу декілька, як і віадуків — високих залізничних мостів, збудованих над глибокими урвищами та ярами.

У Стужиці росте Дідо-дуб — одне з найстаріших дерев України, біля нього є мінеральні джерела, а ще — біля Ужоцького перевалу, у с. Сіль та в Кострино.

Не цікаво? Їдьте в с. Лумшори — тут, на річці Туричці п’ять водоспадів з миловидними назвами — Соловей, Буркач, Давір, Переступень та Крутило. Під Крутилом є глибоке озеро і влітку тим, хто не боїться крижаної гірської води, можна в ньому скупатись. А ще в Лумшорах спитайте про купання в чанах: у величезні мідні чани наточують мінеральної води прямо з джерела, під ними розводять багаття, і коли вода достатньо нагрівається, пускають туристів паритись “на вогні” під відкритим небом! А ще обов’язково слід побачити церкву св. арх. Михаїла у с. Ужок (1745) – мабуть, найцікавішу споруду, виконану у бойківському стилі. Скільки коштує: Житло і харчування тут дешевші за прикарпатські курорти, але поза гірськолижними комплексами, які діють і влітку, інфраструктура розвинена не так сильно. Але комусь саме такий відпочинок і до вподоби.

Церква св. арх. Михаїла, фото Юрій Крилівець

Варіант 3: В гори!

Тип відпочинку: активний, пішохідний туризм

Куди поїхати: Варіантів багато, дивлячись, яка фізична підготовка і скільки ночей у вас в запасі. Початківцям рекомендуємо маршрути з однією ночівлею — так і гори вас не виснажать, і встигнете ще щось окрім них побачити. Наприклад, можна піти в Ґорґани на Ґрофу з Осмолоди, на Явірник з Ямної, на Хом’як з Поляниці. Але щодо Хом’яка будьте завбачливі: на ті самі числа тут відбуватиметься акустичний муз. фестиваль, тож полонина під горою скоріш за все буде всіяна наметами та фестивальниками.

Озеро Герешаска, фото Deffar

На дві ночі можна піднятись до Свидовецьких озер чи пройтись через озеро Марічейката гору Піп-Іван до Дземброньських водоспадів, ще один варіант — Боржавський хребет з [горою Гемба] та водоспадом Шипіт. Маєте більше часу? Рушайте у 4-5 денний похід через Мармароси до Чорногірського хребта (на Мармароси попередньо потрібно оформити дозвіл на прохід у прикордонній зоні).

Піп Іван Мармароський, фото Андрій Майовський

Скільки коштує: Тут вся справа у пересуванні. Скрізь в заявлених маршрутах можна доїхати громадським транспортом. Вартість найдорожчого квитка наразі складає 70-80 гривень. Прохід вказаними маршрутами є безкоштовним і не передбачає стягнення платні за перебування у Карпатських горах.

Куди НЕ їхати на День Незалежності

А ще ми вирішили скласти список того, де вам точно не захочеться побувати на час державних вихідних. Незважаючи на розкрученість брендів Синевиру та Говерли, там може бути не так затишно і так мальовничо, як ви собі могли уявити.

Причин, чому не їхати на той же Синевир може бути декілька: по-перше, жахливі дороги. Чесно, жахливі. Ви або вб’єте власний транспорт або переплатите приватним перевізникам за постійну тряску. По-друге, Синевиром можна помилуватись на повну, коли довкола, окрім тебе — пара комарів і вітер. А коли туди постійно звозять групи екскурсантів, про жоден затишок та насолоду йтись не може. Принаймні, на наш погляд. Те саме з Говерлою: гамірно, нецікаво, брудно. Їй при присвятили окремий пост (з ним можна ознайомитись тут).

В Яремче теж буде велелюдно, проте там завжди є варіант куди себе подіти — піти до водоспаду Дівочі сльози чи у Вольєрне господарство, взяти коней на прокат чи піти собі блукати лісом.