В Коломиї за самовільну зрізку дерев штрафуватимуть


Людина протягом життя повинна збудувати будинок, виростити сина та посадити дерево. Однак останнє можна втілити лише на власній ділянці. Те саме стосується й зрізу дерев. Часто люди самостійно зрубують зелені насадження, за що, відповідно до Закону України, передбачений штраф.

Видалення зелених насаджень в місті Коломиї проводиться згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 р. №1045 «Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах». На відміну від інших міст України, в столиці Покуття дозвіл на видалення зелених насаджень безкоштовний. У ратуші інформують, що мешканці Коломиї пасивно ставляться до зрізу дерев. Від початку 2013 року за дозволом на видалення зелених насаджень звернулося лише 11 коломиян.

У деяких містах України люди активно відстоюють право посадити чи зрізати дерево. Останню дію намагаються зробити здебільшого ті, кому зелені насадження простягаються буквально у вікна квартир або ж є небезпечними для мешканців будинків. До прикладу, у Вінниці одне з найстаріших та найвищих дерев несе неабияку небезпеку. Коли за вікном буревій чи негода, то тополю гойдає в різні боки. Люди лише моляться, аби дерево не впало на будинок. За самостійне зрізання передбачений штраф у розмірі дві тисячі гривень. А дозвіл не можуть видати вже понад півроку.

У Коломиї теж є дерева, які «ростуть» практично у вікнах багатоповерхових будинків. Однак поки що люди не скаржаться. Деякі й раді – мовляв, на освітленому боці дерево затуляє вікна від сонця.

Посадити будь-яке дерево можна тільки на власній земельній ділянці. Головне – мати державний акт на право постійного користування цією ділянкою. Необхідно звернутися до балансоутримувача, щоб розробити схему посадки. Її розробляють для того, щоб коріння дерева не натрапило на теплотраси і кабелі. На основі схеми садять дерево. Обмежень за видами дерев при посадці немає. Купити дерево можна у розсадниках, спеціалізованих магазинах та лісництвах.

Коломияни переважно купують насадження у Шепарівському лісництві. Коштують вони недорого, залежно від виду. Ціни коливаються у межах 50 гривень.

Голова місцевої організації «Зелений світ» Василь Герула вже кілька десятиліть досліджує стан зелених насаджень у Коломиї. Чоловік каже, що нині є велика проблема з нестачею дерев у місті. Особливо багато зрізали їх при дорогах. Тому весь порох літає у повітрі, і лише дерева, які ростуть при дорозі, здатні захистити людей від них. Оскільки наше місто розташоване недалеко від Карпат, то проблем з насадженнями немає. Головне, мовляв, – це бажання коломиян і їхня турбота за чисте повітря.

Проте при посадці дерева слід пам’ятати про дотримання відповідних норм. Згідно з нововведеннями, для масивів новозабудов відстань від дерева до будинку повинна становити 5 метрів. Відстань між деревами залежить від того, яка у них крона. Вона складає 3-4 метрів для лип та 7 метрів для дубів.

Посадити дерево набагато простіше, аніж зрізати. Для зрубу зеленого насадження необхідно подати до органу місцевого самоврядування заяву на отримання дозволу на зрізання дерева з тієї чи іншої причини, якщо це не власна земельна ділянка, прибудинкова територія чи орендована земельна ділянка. Комісія у складі представника інспекції виїжджає на місце, обстежує дерево і робить висновок про доцільність його зрізання. Аварійні й старі дерева зрізують безкоштовно.

До речі, аварійних дерев у Коломиї чимало, наголошує Василь Герула. Особливо у місцевому парку імені Кирила Трильовського. Нині їх там активно зрізують. Найнебезпечніші такі дерева у негоду. Після буревіїв коломияни можуть самі стати свідками, як на дорозі чи в чиємусь подвір’ї лежить дерево, що впало від сильного вітру. Здебільшого дерева можна вирубувати, якщо їх вік перевищує відповідний термін. До прикладу, тополя і верба стоять до 45 років, а дуб, липа, каштан, ясен чи сосна – до 60 років. У парках і скверах цей вік збільшується – до 70 і 90 років.

Згідно зі статтею 153 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», за знесення зеленого насадження, у разі відсутності дозволу, передбачений штраф. Він складає від 85 до 170 гривень. Окрім штрафу, передбачене нарахування збитків за незаконне знесення зеленого насадження. Воно залежить від породи дерева та діаметра стовбура і його стану. У середньому сума може коливатися від 800 до 3500 гривень.

 

Олена КОЗАЧЕНКО, «Дзеркало Коломиї»