В Коломиї знищують архітектуру


Коломия - перлина Прикарпаття, писанкове місто… Ще безліч епітетів і метафор вживають для позначення Коломиї, але в реальності місто все далі й далі віддаляється від цих слів.

За останні роки воно міняє обличчя. На жаль, у не найкращий бік. Вулиці переповнені рекламою, яка лізе в очі звідусіль. З-за неї не видно чудової архітектури, витончених балконів, ліпнини. Фасади будинків також видозмінилися до неможливості. Власники магазинів на власний смак переробляють історичне обличчя Коломиї. Останнім штрихом у знищенні ідентичності міста є малі архітектурні форми.

Ще кілька років тому ситуація видавалася оптимістичнішою. Малі архітектурні форми, а простонародно - мафи, були непомітні і потрібні. Тепер вони ростуть, як гриби після літньої зливи, закриваючи собою будинки. Всі міні-маркети на вигляд різні, про якусь спільну концепцію мова не йде взагалі.

Першим це питання порушив на сесії міської ради депутат Ігор Ільчишин. Він нарахував, проїжджаючи вул. Січових Стрільців, десятки кіосків. Ще декілька мафів незабаром буде встановлено: для них готують бетонний фундамент. Вони зовсім не виглядають як тимчасові споруди. Власники розраховують їх використовувати на постійній основі.

Перейнявшись цим питанням, Ігор Ільчишин подав депутатський запит, в якому запитував, чи справді весь цей безлад твориться з відома міської ради. Згодом отримав вичерпну відповідь: “Управління архітектури, містобудування та капітального будівництва Коломийської міської ради видає паспорти прив’язок тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності відповідно до Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №244 від 21.10.2011 “Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності”. Дозволю собі вставити коротку ремарку: у наказі йдеться про затвердження порядку розміщення мафів, а в Коломиї жодного порядку не спостерігається. Кіоски хаотично розкидані по місту.

Згідно з офіційною інформацією, наданою міською радою, видача паспортів прив’язок здійснюється на підставі висновку комісії з попереднього погодження місця розташування тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності. Членом цієї комісії є Володимир Андріїшин: “Я знаю, що навколо питання мафів існує багато думок, чуток і пліток. Свого часу депутати міської ради не захотіли виділити кошти на виготовлення карти розташування малих архітектурних форм по всьому місту. Саме з цієї причини міський голова створив комісію з попереднього погодження місця розташування тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, щоб зняти частину відповідальності з головного архітектора”.

Зі слів пана Анріїшина, дозволи для встановлення мафів може видавати головний архітектор або спеціальна комісія згідно з постановою профільного міністерства. Депутати ж домагаються, щоб такі рішення приймати шляхом голосування на сесії міської ради. Володимир Андріїшин наголошує, що у комісії приймають кваліфіковане рішення на основі висновків фахівців, а на сесії міської ради, мовляв, таких спеціалістів немає.

Міською радою за останніх півтора року було видано 97 паспортів прив’язок тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності. Ігор Слюзар мотивує масове продукування мафів можливістю створення нових робочих місць.

Та частина депутатів не погоджується з цим твердженням. За їхніми словами, згідно із законом економіки, зі збільшенням кількості торгових точок товарообіг не збільшується. Інакшими словами, якщо люди купували щодня по кілограму картоплі, то скільки б магазинів не наставили, вони все одно будуть купувати потрібний їм один кілограм картоплі.

Через перенасичення торгових точок у місті постраждають самі ж підприємці, тому що прибутки впадуть у всіх. Тоді прийде момент, коли звільнення персоналу буде єдиним виходом. А тут вже не доводиться говорити про створення нових робочих місць.

- Звісно, що найпростіше - це критикувати, - ділиться своїми міркуваннями колишній мер міста Юрій Овчаренко. - Під час своєї каденції я не вважав, що мафи потрібні людям. Якщо теперішня влада бачить у них доцільність, то, мабуть, у них є план дій. Моя особиста думка, що не потрібно у місті стільки мафів. Поясню чому: десятиліттями тривають суперечки довкола нашого центрального ринку. Зі стихійною торгівлею потрібно боротися, і я це робив, але разом з тим ми розуміємо, що цим людям потрібно дати нормальні робочі місця, але десь за межами центральної частини міста. Зовнішній вигляд мафів також має відповідати загальному архітектурному ансамблю міста, - продовжив свою думку Юрій Іванович. - Ми це питання широко обговорювали на сесіях, на громадських слуханнях і вирішили, що мафи мають відповідати народному стилю. Навіть якщо вони були з пластику, то ми зобов’язували підприємців обшивати їх фальшбрусом. Тепер кілька таких мафів є у місті.

Як вихід з ситуації, Ігор Ільчишин пропонує скасувати всі видані раніше дозволи; створити конкурсну комісію із залученням архітекторів, громадських діячів та інших фахівців; провести громадські слухання, щоб з’ясувати,які мафи потрібні людям, а які ні; привести всі мафи до єдиного прийнятного вигляду, який не суперечив би загальній концепції міста. На даний момент зрозуміло одне: чим швидше чиновники схаменуться і перестануть наосліп видавати дозволи, тим більше шансів привести місто до належного вигляду. На жаль, поки що Коломию найкраще характеризує слово ”хаос”.

Оксана РИЖУК, “Дзеркало Коломиї”