В новий рік прикарпатці ввійдуть з новим постачальником електроенергії


Відповідно до законодавства, з 1 січня АТ «Прикарпаттяобленерго» залишить за собою лише функцію розподілу, а функції продажу електроенергії на території Івано-Франківської області перейдуть до «Прикарпатенерготрейд» - універсального постачальника, заснованого обленерго.

Уже сьогодні прикарпатці мають змогу  офіційно оформити взаємини із обома компаніями. Енергетики розповіли як це зробити.

Законом України «Про ринок електричної енергії» від 11 червня 2017 року передбачено впровадження з 01 липня 2019 року нової моделі ринку електроенергії. Для цього, впродовж 18 місяців з моменту вступу в силу Закону, в усіх обленерго країни були здійснені заходи з відокремлення розподільчої і постачальної компанії. Такі зміни в країні ініціює керівництво держави, зокрема, Президент, Кабінет міністрів та затверджує Верховна рада України. Вони є обов’язковими для виконання усіма енергокомпаніями. Таким чином, з початку 2019 року в Україні стартує перший етап реформи ринку електроенергії і уже 1 січня послуги споживачам надаватимуть дві окремі компанії – оператор розподільних систем і постачальник. На Іванофранківщині «Прикарпаттяобленерго» надалі обслуговуватиме електрообладнання, а постачати електроенергію побутовим та малим не побутовим споживачам, а також надсилати рахунки буде ТОВ «Прикарпатенерготрейд».

Для переходу на нову систему, прикарпатцям необхідно переукласти договори з обома компаніями: про надання послуг з розподілу з АТ «Прикарпаттяобленерго» і про постачання електричної енергії з ТОВ «Прикарпатенерготрейд». Щоб реорганізація ринку електроенергії пройшла для мешканців області якомога непомітніше, для побутових клієнтів процедура переукладення договорів буде спрощеною. Для перепідписання договорів їм необов’язково особисто заповнювати та надсилати заяви-приєднання, а достатньо продовжувати користуватися послугами і оплачувати рахунки. У цьому випадку приєднається до послуг компанії-постачальника та розподільчої компанії відбудеться автоматично.

  • Отже, щоб офіційно оформити взаємини з обома компаніями, побутовим клієнтам достатньо виконати одну із трьох умов:
  1. надалі споживати електроенергію, про що свідчитимуть показники лічильника електроенергії.
  2. оплатити електроенергію за рахунком, який споживачам доставлять з нового року.
  3. підписати заяви-приєднання, які контролери та поштарі доставлять у кожен дім, і повернути їх за адресами компаній чи у Центри обслуговування клієнтів.

Формат Договору встановлюється державою і є типовим для всіх. На сайті «Прикарпаттяобленерго» в загальному доступі для ознайомлення буде публічний Договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, а на сайті «Прикарпатенерготрейд» - публічний Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг. Також з Договорами можна буде ознайомитись у Центрах обслуговування клієнта за місцем проживання.

  • Що стосується малих непобутових споживачів, то для них процедура укладення договорів трохи відрізняється. Такі клієнти протягом грудня отримуватимуть заяви-приєднання до Договорів обох компаній у Центрах обслуговування клієнтів разом із рахунками або через сервіс «Персональний кабінет».
  • Для споживачів, які не відповідають критеріям «малий непобутовий споживач», заяву-приєднання до Договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії буде надіслано рекомендованим листом через відділення поштового зв’язку в першій декаді грудня 2018 року.  Її треба буде підписати та повернути в АТ «Прикарпаттяобленерго». Також таким споживачам потрібно буде обрати постачальника за вільними цінами та укласти з ним договір на постачання електричної енергії. Для укладення договору про постачання електричної енергії з новим електропостачальником, обленерго надсилатиме споживачам паспорт(и) точок розподілу разом із заявою-приєднання рекомендованим листом через відділення поштового зв’язку.

В усьому іншому, поділ компанії ніяк не торкнеться клієнтів: старі реквізити автоматично заміняться на нові в усіх способах оплати рахунків та на самих рахунках, Центри обслуговування клієнтів і далі прийматимуть відвідувачів за звичними адресами, «Персональний кабінет» та міні-чат працюватимуть у звичному режимі, збережеться можливість оплачувати рахунки в банках, у відділеннях «Укрпошти», в терміналах та через інтернет-банкінг.