В області розробляють програму щодо відзначення 100-річчя ЗУНРу та Дня Соборності України


В Івано-Франківській ОДА відбулася нарада щодо обговорення програми відзначення в області двох важливих подій – 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіки та Дня Соборності України на 2018-2019 роки.

Як зазначалося, з ініціативи голів облдержадміністрації та обласної ради Олега Гончарука та Олександра Сича, планується розробити обласну програму щодо відзначення цих дат та прийняти її у березні під час сесії обласної ради.

Розробляє план заходів та узагальнює всі пропозиції управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА. Відповідно, його очільник Володимир Джигіта, поінформував присутніх про напрацьовані варіації.

«Задля належного відзначення в області 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки,  управлінням розроблено план заходів, який передбачає проведення урочистого віче, спорудження меморіалів, пам’ятників, встановлення пам’ятних знаків, меморіальних дощок, упорядкування поховань загиблих українських воїнів. Крім того, пропонується організувати виставку архівних документів, що ілюструють події періоду Західноукраїнської Народної Республіки, життя та діяльність провідних діячів національного державотворення, а також забезпечити співфінансування  3-томного видання  «Західно-Українська Народна республіки 1918 – 1923. Енциклопедія», яке готується науковцями Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника», – зазначив Володимир Джигіта.

Ігор Пасічняк акцентував увагу на тому, що під час формування плану дій, слід звернути увагу на те, щоб не перетворити його в банальний та формалізований.

«Маємо урізноманітнити заходи та ввести якусь новизну, щоб привернути увагу молодого покоління та зацікавити всіх прикарпатців», - наголосив Ігор Пасічняк.

Зокрема, під час заходу звучали пропозиції щодо найменування площі перед адмінбудівлею Площею Соборності та спорудження пам’ятника Костю Левицькому у місті Тисмениця.

Також запропоновано проведення масштабної конференції присвяченої 100-річчю Західноукраїнської Народної Республіки, зробити  1 листопада військову реконструкцію та видати коротку історію про Соборність та ЗУНР англійською мовою.

Відділ взаємодії із засобами масової інформації та книговидання управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА