В облраді думають, як придбати залізничний вагон для музею визвольної боротьби


Сьогодні, 28 листопада в Івано-Франківську відбулось засідання постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова.

На ній внесли зміни "до обласної комплексної програми "Відзначення в області 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки і 100-річчя Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки», інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Як розповів заступник начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Василь Артим, потрібно замінивши слова “Придбання залізничного вагона часів Першої світової війни та Західноукраїнської Народної Республіки” словами “Проведення реекспозиції другого залу музею, присвяченого історії ЗУНР, та придбання експонатів того періоду”.

За словами керівника музею визвольної боротьби Ярослава Коретчука, для музею потрібен вагон, однак він є дуже дорогим.

«Ми довго шукали вагон відповідного періоду, знайшли два. Один з них коштує 100 тисяч гривень, однак для його реставрації потрібно 400 тисяч. Другий коштував 120 тисяч і його також треба ремонтувати. Вагони знаходяться у приватних руках. На сьогодні, ми не відкидаємо ідеї, що знайдемо десь вагон на Укрзалізниці. Продавці виходять з урахувань вартості металолому», - каже Ярослав Коретчук.

Водночас голова комісії Ігор Черневий запропонував пошукати металолом та запропонувати виміняти його на вагон. А заступник голови облради Василь Гладій  зауважив, що облрада допоможе придбати вагон.

До теми: "Укрзалізниця" передасть два старовинних вагони для Музею депортації в Брошнів-Осаді