В облраді обурені, чому держава перекладає фінасування своїх програм на місцеві бюджети


На Прикарпатті є серйозна проблема з браком інсуліну.

Про це йшлося під час засідання комісії обласної ради з питань бюджету та фінасів, інформує кореспондентка Бліц-Інфо

Зокрема, під час розгляду календарного плану на 2020 рік в галузі охорони здоров'я,  депутати поцікавились, в представника департаменту охорони здоров'я (ДОЗ), яка зараз ситуація з інсулінами.

Представник ДОЗ запевнив, що питання з інсулінами на контролі департаменту, але все фінансування передано на місцеві бюджети.  

"Передали фінансування чи гроші? Адже є категорії людей, які насправді не мають грошей придбати собі інсулін. Окрім того, аптеки звертаються, що місцеві бюджети не перераховують їм кошти, тому вони не відпускають інсулін. Звідки місцеві бюджети мають взяти гроші, якщо їм їх не дали. В них нема чим зарплату за 8 місяців заплатити, а ви хочете ще інсулін. Так, це не ваша вина, але потрібно щоб ви підготували аргументовані цифри і ми звернемося до Кабміну, Мінохорони здоров'я", - доручив голова комісії Микола Палійчук.  

У свою чергу голова обласної ради Олександр Сич наголосив, що це державна програма і гроші на неї має давати держава.

"Місцеві бюджети не мають вже де шукати гроші. Я вже тисячу разів пояснював, додаткові видатки на охорону здоров'я означають забрати гроші з культури, молоді, спорту. Якщо ми хочемо прийняти якусь місцеву програму, то думаємо чи в нас є звідки взяти гроші, аналізуємо все і тоді даємо гроші. Якщо держава прийняла програму, то, будь ласка - працюйте, давайте на неї гроші. А ваш департамент зобов'язаний все чітко рахувати, документувати і "шарпати" міністра за гроші, щоб вони виконували свою програму", - сказав Олександр Сич.