В облраді радились, що робити з фтизвідділенням Солотвинської лікарні


Сьогодні, 27 листопада в Івано-Франківську відбулось засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я та соціальної політики.

Серед іншого, депутати розглянули питання «Про стан виконання рекомендацій постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики від 20.08.2018 року щодо передачі на фінансування з обласного бюджету фтизіатричного відділення Солотвинської районної лікарні Богородчанського району», інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами голови Богородчанської РДА Франка Єжака, лікарня зараз виглядає готелем, адже немає відповідного забезпечення.

«Цього року ми знайшли 2,2 внутрішніх коштів, аби закрити незабезпеченість туберкульозного відділення. Загалом вона складає 17 мільйонів. Порадившись, ми вирішили передати фтизіатричне відділення Солотвинської лікарні на фінансування відповідній обласній структурі», - наголосив Єжак.

Голова Богородчанської райради Михайло Головчук додав, що проблема з фінансуванням була давно, однак раніше це питання не піднімали, бо Солотвинська районна лікарня могла втратити свій статус.

Чиновники зауважують, що є декілька можливих варіантів розвитку подій. Зокрема, закрити відділення, віддати на обласний бюджет, або ж знайти трансфер для фінансування.

«Якщо буде рішення, то ми візьмемо відділення на баланс, але воно буде не зовсім правильним. Адже воно знаходиться за 70 кілометрів від нас, я не зможу забезпечити роботу відділення, довести харчування і так далі», - наголосив директор обласного фтизіопульмонологічного центру Любомир Малофій.

Медики зауважують, що відділення немає свого рентгенкабінету, яке є необхідним. Наразі хворі проходять необхідні обстеження у Солотвинській лікарні.

Подискутувавши голова комісії, свободівець Манолій Піцуряк запропонував виділити з бюджету 5 мільйонів 200 тисяч гривень для функціонування закладу до проведення реформи. Однак це питання не отримало потрібну кількість голосів. Відтак голова комісії поклав на голосування пропозицію передати відділення в структуру фтизіопульмонологічного центру. Її підтримали 7 присутніх депутатів.