В ОДА запевняють, що хвилюватись через африканську чуму в області не варто


Протягом останніх днів у області активно обговорюють виявлення збудника африканської чуми свиней в особистому селянському господарстві села Волосів Надвірнянського району.

Як відомо, 24 березня зареєстровано загибель свиней в особистому селянському господарстві, де утримувалось 45 голів свиней. Після чого представники головного управління Держпродспоживслужби в області, спеціалісти Івано-Франківської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини та міжрайонної державної лабораторії ветеринарної медицини в м. Богородчани одразу ж відреагували на ситуацію, яка склалася, пише прес-служба ОДА.

Так групою спеціалістів проведено епізоотичне розслідування за фактом загибелі свиней, паталого-анатомічний розтин трупів свиней та відібрано 13 проб біологічного матеріалу для проведення лабораторних досліджень зі встановлення причини загибелі тварин.

Як повідомив під час наради в Івано-Франківській облдержадміністрації начальник головного управління Держпроспоживслужби в області Роман Гурський, відібраний біологічний матеріал було доставлено в Львівську регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини для дослідження на АЧС та в Івано-Франківську регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини для дослідження на отруєння та інші інфекційні захворювання. 

За результатами дослідження та підтвердженням результату лабораторного дослідження Державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи м. Київ виявлено ДНК вірус африканської чуми свиней.

Зазначалося, що під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Надвірнянській райдержадміністрації, село Волосів визнали неблагополучним щодо АЧС та оголосили карантин. Зокрема, встановлено зону захисту, в яку входить територія сіл Камінне і Цуцилів Надвірнянського району та зону нагляду у радіусі 20 км від межі зони захисту.

За словами Романа Гурського, в епізоотичному вогнищі знищено та спалено все наявне свинопоголів'я, предмети догляду, залишки кормів, підлога, дерев'яні щити-перегородки та інший контамінований інвентар. Проведена дезінфекція у приміщеннях, де утримувались свині, підсобних приміщень задіяних у процесі вирощування та прилеглої території господарства, місце спалення та захоронення трупів свиней, транспортні засоби, задіяні для перевезення трупів свиней до місці спалення та захоронення.

Також виставлено два ветеринарно-поліцейські пости при в'їзді та виїзді зі сторони с. Цуцилів та с. Камінна на територію неблагополучного пункту щодо АЧС та перекриті додаткові дороги. Облаштовано дезбар'єри та забезпечено цілодобове чергування ветеринарними спеціалістами і працівниками Національної поліції. Територія закрита, виставлені попереджувальні знаки «Карантин» та знаки, які вказуються на об'їзд карантинної зони. Проте, процес карантину триватиме не менше 40 днів. 

Варто зазначити, що африканська чума свиней не впливає на здоров'я людини, так як людський організм не чутливий до даного збудника. У разі виникнення спалаху, людина може бути тільки переносником вірусу серед свиней і сприяти подальшому поширенню інфекції.