В Одеській області виявили спалах сибірської виразки – ЗМІ


П'ять осіб госпіталізовано в Саратському районі Одеської області з діагнозом "сибірська виразка".

Про це "Думській" повідомили у районній раді, пише УП.

Відзначається, що в районі проходить екстрене засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Місцеве видання Облвести, посилаючись на джерела в лікарні, пише, що у людей діагностована шкірна форма захворювання, їхній стан оцінюється як стабільний.

У той же час видання 048 повідомляє: в управлінні охорони здоров'я Одеської обласної державної адміністрації заявляють, що інформація про відразу кілька випадків захворювання на сибірку в селі Міняйлівка Саратського район поки не підтверджена лабораторно.

За даними департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації, на які посилається "Думська", причиною спалаху сибірської виразки в Саратському районі Одеської області, швидше за все, став забій хворої корови.

За словами заступника начальника департаменту Оксани Рокунець-Сорочан, для встановлення остаточного діагнозу зібрані матеріали направлені на ПЛР-аналіз до Києва.

Відзначається, що в епізоотичному осередку залишки м'яса та інших матеріалів, що контактували з хворою худобою, ліквідовані.

"Фахівці обійшли кожен будинок у селі, де тримають худобу. Здійснюється контроль за станом тварин, а також профілактичний медогляд жителів Міняйлівки і найближчих населених пунктів", - відзначили в департаменті.

Питання про введення карантину та інших додаткові заходи буде вирішене після підтвердження діагнозу.

Відзначається, що сибірська виразка реєструвалася в регіоні 11 років тому, рознощиками були тварини.

Сибірська виразка (карбункул злоякісний, антракс) - особливо небезпечна інфекційна хвороба сільськогосподарських і диких тварин усіх видів, а також людини.