В ООН на 70% впевнені у тому, що до кінця року на планеті різко зміниться клімат


До кінця 2018 року може посилитися інтенсивність коливань температури поверхневих вод Тихого океану, що помітно вплине на клімат у різних частинах земної кулі.

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО), заснована Організацією Об’єднаних Націй, опублікувала новий прогноз щодо розвитку Ель-Ніньо (El Niño) в 2018-му. Відповідно до прес-релізу організації ймовірність посилення цього ефекту до кінця року становить 70%, пише ZIK.

Ель-Ніньо ще називають Південною осциляцією – по суті, це відхилення температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану від середнього нормального значення, що помітно впливає на клімат різних регіонів Землі. Також варто звернути увагу на більш вузьке використання терміну: Ель-Ніньо називається відхилення температури води в більшу сторону, а Ла-Нінья – в меншу. При Ель-Ніньо масив нагрітих поверхневих вод починає переміщатися на схід, що викликає зниження інтенсивності пасатів і уповільнення підйому глибинних вод океану до поверхні біля берегів Перу. Слід розуміти, що короткочасне підвищення або зниження температури вод океану не являється Ель-Ніньо або Ла-Ніньо. Для того, щоб явище класифікувалися саме таким чином, тенденція на зміну температури повинна протриматися протягом п’яти місяців.

До ознак Ель-Ніньо відносять підвищення атмосферного тиску над Індійським океаном, Індонезією та Австралією і, навпаки, зниження тиску повітря над островом Таїті, центральної та східної частинами Тихого океану, ослаблення пасатів, дощі в перуанських пустелях. Особливо сильно вплив Ель-Ніньо на клімат відчувається в Південній Америці. У Північній Америці зими можуть ставати теплішими.

Останній найбільш інтенсивний Ель-Ніньо стався в 2015 році. Ґрунтуючись на моделях прогнозування та експертних оцінках, ВМО зробила висновки, що найближчим часом можлива чергова подібна фаза Південної осциляції, однак імовірність її не так велика – всього 70%.

«ВМО не очікує, що передбачуваний Ель-Ніньо буде таким же потужним, як у 2015-2016 роках, але він все одно матиме значні наслідки. Попередній прогноз цієї події допоможе врятувати багато людських життів і запобігти економічним втратам», – пояснює глава Всесвітньої метеорологічної організації Петтері Таалас (Petteri Taalas)

За словами Тааласа, глобальні зміни клімату впливають на традиційну динаміку фаз Південної осциляції, так само як вона впливає на глобальну зміну клімату. 2018 рік почався зі слабкого Ла-Нінья, однак ця подія залишилася практично непоміченою на тлі загального потепління клімату. Ель-Ніньо же в таких умовах стає більш імовірним.