В поліції розповіли скільки прикарпатських дітей стали жертвами злочинів


Навчити дітей як не стати жертвою зловмисників та як діяти, якщо все ж постраждали від різного роду правопорушень – одне з головних завдань, які ставлять працівники ювенальної превенції Івано-Франківщини у своїй діяльності.

З цією метою під час зустрічей в навчальних закладах, різноманітних превентивних заходів у дитячому та молодіжному середовищі поліцейські націлюють неповнолітніх на необхідність передусім самим не наражати себе на  небезпеку та знайомлять з алгоритмом дій у таких ситуацій,  якщо дітям все ж не вдалося уникнути вчинення стосовно них злочину.

Загалом у 2018 році на Прикарпатті від кримінальних правопорушень потерпіло 182  дитини, в тому числі 65 малолітніх. Найчастіше неповнолітні постраждали від вчинення щодо них крадіжок (28 дитини), ще 5 дітей пограбували.

Як не прикро, торік двоє дітей стали жертвами вбивств, ще трьом були заподіяні умисні тяжкі тілесні ушкодження. 

За цей період 3 дітей потерпіли від дій ґвалтівників, 2 від насильницького задоволення статевої пристрасті неприроднім способом та 5 - від розбещення. Крім того, півсотні дітей торік стали жертвами дорожньо-транспортних пригод.

Варто зазначити, що минулого року 3 неповнолітніх були втягнуті  у злочинну діяльність дорослими.

Ювенальні поліцейські також наголошують, що неповнолітні у разі потреби можуть самостійно звертатися за допомогою чи порадою до поліцейських,  зателефонувати за номером «102» або отримати   кваліфіковану консультацію  на «гарячих лініях».

Нагадуємо їх номери:

Національна дитяча «гарячої лінії»  - 0800500225, 116111 (з мобільного)

Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства - 0800500335, 116123 (з мобільного).

Про те, що юні прикарпатці довіряють поліцейським  краю та розраховують на їх допомоги в скрутних ситуаціях засвідчує й кількість повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події на лінію «102» від неповнолітніх осіб. До прикладу, упродовж 2018 року на Івано-Франківщині надійшло понад 800 таких звернень від дітей і  на кожне повідомлення поліцейські відреагували належним чином.

УПД ГУНП в Івано-Франківській області