В Прикарпатському університеті презентували факсиміле Галицького Євангеліє


Сьогодні в університеті відбулася презентація факсимільного видання Галицького Євангеліє 1144 року. Вихід видання у світ – це результат спільної кропіткої праці Церкви, науковців Прикарпатського університету та Українського Католицького Університету.

В урочистій презентації взяли участь ректор університету, професор Ігор Цепенда,  Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Владика Володимир Війтишин, керівник проекту «Галицьке Євангеліє 1144 року», перший заступник голови Наглядової ради університету Ігор Олійник, декан Гуманітарного факультету УКУ, доктор  Андрій Ясіновський, проректор з наукової роботи УКУ, професор Ігор Скочиляс, завідувачка відділу «Музей книгодрукування» Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького, кандидат історичних наук  Віра Фрис, керівник Центру медієвістичних студій Прикарпатського національного університету, професор  Мирослав Волощук, професорсько-викладацький склад університету, студенти.

“Ми повинні піклуватися про свою спадщину, адже народ, який не знає свого минулого, приречений на рабство. Ми довго йшли до сьогоднішнього дня, зроблено чимало праці, але я переконаний, що Галицьке Євангеліє допоможе нам краще пізнати та полюбити свою історію”, – зазначив ректор Ігор Цепенда.

Він також подякував за підтримку та співпрацю у проекті всім, хто долучився до його реалізації. Та підкреслив важливість спільної роботи науковців обох університетів. Ректор висловив сподівання на продовження двосторонньої співпраці в реалізації багатьох інших ідей.

«Кожен народ хотів мати Євангеліє на своїй мові, доступне, щоби науку Божу отримувати для всіх вірних. Саме так і служило це Євангеліє. Воно до нас приходить у дуже важливий час, коли ми стоїмо на порозі історичних процесів. Наука завжди досліджувала такі вектори як Київ-Москва, Київ-Константинополь, але дуже мало є досліджень на тему Київ-Галич. Власне це Євангеліє є такою доброю нагодою розпочати подібні рефлексії», – сказав під час презентації Владика Володимир Війтишин.

У своєму виступі Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ також подякував Прикарпатському університету та Українському Католицькому Університеті за допомогу у виданні факсиміле Галицького Євангеліє 1144 року.

Своєю чергою  декан Гуманітарного факультету УКУ, доктор Андрій Ясіновський наголосив, що Галицьке Євангеліє – це книга, яка повинна працювати: «Це дуже добре, що вона стає доступною для широкого кола читачів, які відтепер матимуть прекрасну нагоди провести не одне цікаве дослідження, що, безумовно, збагатить нашу історію».

Проректор з наукової роботи УКУ, професор Ігор Скочиляс під час виступу поділився власними думками, щодо видання. За його словами, ця книга спонукає нас до великої зустрічі: традиції та модерності, віри та розуму.

«Це великий дар для нашої культури, а щоб розуміти цю культуру, мусимо старатися розуміти Церкву», – сказав Ігор Скочиляс.

Завідувачка відділу «Музей книгодрукування» Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького, кандидат історичних наук  Віра Фрис в ході презентації наголосила, що факсиміле Галицького Євангеліє 1144 року є унікальним, адже попри скромний дизайн, це перша книга, написана кирилицею і перша така книга, яка була датована.

На завершення презентації керівник проекту «Галицьке Євангеліє 1144 року», перший заступник голови Наглядової ради університету, український меценат Ігор Олійник, звертаючись до присутніх, зазначив що кожна держава повинна берегти свої джерела, адже саме з наших джерел починається все – чи ми будемо успішними, розумними, чи наша країна буде розвиненою. Він також подарував для університету примірник факсиміле Галицького Євангеліє 1144 року та сто примірників видання «Духовна спадщина Давнього Галича: Науковий збірник».