В Прикарпатському університеті розповіли від чого залежить кохання


В університеті активно реалізується освітній проект «Університет для всіх». Днями, в рамках його програми, відбулася відкрита лекція кандидата біологічних наук, доцента кафедри біохімії та біотехнології факультету природничих наук Марії Байляк «Біохімія кохання».

Послухати лекцію прийшли студенти, викладачі та зацікавлені франківці.

Під час лекції присутні мали можливість дізнатися багато цікавого та корисного. Зокрема, авторка лекції застерегла слухачів від потрактування кохання як "сухої біохімії". За її словами, не можна заперечувати "людський фактор", який робить кожну любов неповторною. Поза тим, науковці дослідили, що в основі почуття лежить коктейль хімічних речовин. Від їх співвідношення, зазначила Марія Байляк, залежить, який тип любові ми переживаємо – чи кохання до представника протилежної статі, чи батьківську любов, чи синівську. Більше того, від цього "коктейлю" залежить також і міра нашого патріотизму. За тривалу прив’язаність – любов до батьківщини – відповідає гормон окситоцин. Його надмір, уважають науковці, веде до націоналізму. А у стосунках двох виливається ревнощами.

 34.jpg

Потрібно знати, що гормони любові ми отримуємо зі специфічних речовин, які надходять з їжею. Як-от "гормон радості і щастя" серотонін – він також є складовою любовного "коктейлю". 90% серотоніну виробляється у нашому шлунку. Для цього потрібна білкова їжа, наголошує біохімік. За її словами, недостатня кількість речовин, з яких синтезуються гормони, знижує їх рівень, а отже, і нашу здатність любити та почуватися від цього щасливими.

33.jpg

Окрасою заходу та вдалим доповненням лекції стали мистецька композиція  у виконанні студентки Навчально-наукового інституту мистецтв, скрипальки Богдани Власенко (К.Гардель, танго «Por una Cabeza») та вірш директора Калуської гімназії ім.Дмитра Бахматюка Оксана Табачук «Фізіологія кохання», майстерно донесений до слухачів лаборантом кафедри професійної освіти та інноваційних технологій Іриною Левицькою.

35.jpg

Відкрита лекція доцента Марії Байляк викликала жваву дискусію і чимало запитань у слухацької аудиторії.  А тим, хто не зміг бути присутніми, запропоновано її відеозапис, розміщений на сторінці кафедри професійної освіти та інноваційних технологій та в соціальних мережах.