В службі зайнятості назвали головні проблеми на ринку праці Прикарпаття


В Івано-Франківській обласній службі зайнятості розповіли про основні тенденції та виклики на ринку праці області

У січні-липні 2018 року в базі даних обласної служби зайнятості налічувалось 28,0 тис. вакансій,  що на 27 % більше, ніж у той самий період минулого року. 6,3 тисячі роботодавців співпрацювали з філіями обласного центру зайнятості.

Як інформує прес-служба, протягом останніх 2-х років служба зайнятості активно працювала над посиленням співпраці з роботодавцями, надання допомоги роботодавцям у підборі кадрів з максимальним врахуванням їх потреб та інтересів, системно впроваджувала організаційні зміни та нові підходи до обслуговування клієнтів. В результати, кількість осіб, працевлаштованих за сприяння служби зайнятості, зросла на 3,8 тис. або 19 % та становила 24,4 тисячі.

«Якщо говорити про виклики, які є сьогодні на ринку праці, то це насамперед дисбаланс між попитом і пропозицією робочої сили у професійно-кваліфікаційному розрізі, проблеми працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, наявність нелегальної зайнятості, низький рівень заробітної плати у вакансіях, мала частка робочих місць з гідною оплатою праці, що є недостатньою мотивацією громадян до роботи, і як результат зростання кількості осіб, які виїжджають на роботу за кордон», -  зазначає директор Івано-Франківського обласного центру зайнятості Василь Цимбалюк.  

Сьогодні служба зайнятості використовує всі наявні можливості, передбачені законодавством про зайнятість населення, для вирішення перелічених проблем.

Ситуація на ринку праці та ефективне вирішення проблем у сфері зайнятості залежить від консолідації зусиль усіх сторін соціального діалогу. Значна увага службою зайнятості приділяється співпраці з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, роботодавцями, профспілками. У 2018 році проводились засідання Координаційного комітету сприяння зайнятості населення Івано-Франківської області, в ході яких розглядались питання зайнятості соціально вразливих категорій громадян, у тому числі учасників антитерористичної операції, внутрішньо переміщених осіб, людей з інвалідністю, організації громадських робіт, створенню робочих місць з гідною оплатою та умовами праці.