В Україні активно створюють дерева-сади


В Україні активно розвивається селекція саджанців, з яких можна збирати плоди різних сортів і навіть видів.

Про це інформує Depo.Закарпаття.

Раніше подібні досліди проводили, як правило, на власних ділянках. Тепер же, дерево-садок можна придбати у роздріб, як саджанець. Основна особливість дерева-саду — культура підщепи та прищепи повинна збігатися. Таке дерево може бути або кісточкових, або зерняткових. Найчастіше на багатосортовому дереві є 2-3 прищепи-сорти.

Існують дерева-сади на основі: яблуні, черешні, сливи, груші, абрикоса, персика. Коштують дерева-сади не надто дорожче від звичайних. Так, грушу-сад пропонують за 200-220 грн за саджанець. З такого дерева можна отримувати груші трьох сортів. Груша-сад буде давати плоди ціле літо, так як на саджанець привиті сорти з раннім, середнім та пізнім плодоношенням.

Яблуня-сад коштує від 200 грн. З дерева також можна буде знімати врожай трьох сортів і теж ціле літо. Наразі пропозиції дерев-садків дещо обмежені в асортименті, адже вирощування такого саджанця трудомістке. Але можна прогнозувати, що цей вид саджанців буде набувати популярності, адже економить площі та збільшує термін збору врожаю.