В Україні безоплатно вакцинуватимуть від кору дорослих, які знаходяться у групі підвищеного ризику


Міністерство охорони здоров’я України затвердило порядок проведення безоплатної імунізації дорослих, які належать до груп ризику.

Таке рішення прийнято у зв’язку зі зростанням захворюваності на кір серед дорослих. Зокрема, йдеться про поширення захворюваності у групах, що проживають у спільному просторі (військові, учасники Операції об’єднаних сил, студенти), а також серед освітян і медиків, інформує Івано-Франківська ОДА.

Відповідно до зазначеного наказу впродовж 2018 року забезпечується проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти кору за епідемічними показаннями:

  • серед груп професійного ризику: медичних працівників, працівників освітніх закладів та немедичних працівників закладів охорони здоров'я, представників силових структур (МВС, Міноборони, СБУ, Нацполіція, Нацгвардія, Держприкордонслужба, Державна служба охорони),
  • студентів навчальних закладів без обмеження віку.

Для проведення імунізації цих груп дорослих в Україні вакцини є в наявності, завдяки запасам, що були закуплені за бюджетні кошти у попередні роки.

Відповідно до чинного законодавства, вакцини закуповуються лише для імунізації дітей. Рішення про імунізацію дорослих у групі ризику приймається, як реагування на спалах кору. Станом на 27 червня 2018 року в Україні наявні 852 тисячі доз вакцин.

Нагадаємо, що кір – небезпечне і дуже заразне захворювання, ліків від якого не існує, а ускладнення цієї хвороби може призвести до смерті. Діти, які не отримали профілактичне щеплення, знаходяться у зоні ризику. Захистити від хвороби може тільки вакцинація.