В Україні до кінця 2018 року з’явиться вертолітна поліція


В Україні йде підготовка до створення вертолітної поліції. Перші вертольоти французької компанії Airbus планується отримати до кінця 2018 року, повідомив радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко.

На створення вертолітної поліції планують витратити 15 млрд грн. Всю партію вертольотів Україна отримає впродовж двох-трьох років.

«Зараз у МВС формується спеціальний підрозділ, який буде керувати цією вертолітною службою. До речі, ця служба, точніше отримані вертольоти, будуть використовуватися і для потреб поліції, прикордонників та рятувальників. Для кожного виду операції буде певний вид вертольота. Одні будуть задіяні для евакуації людей та іншої допомоги в надзвичайних ситуаціях, інші – для патрулювання території або для чергування на певній ділянці. Крім того, в роботі поліції вертольоти буде задіяно для спецоперацій по боротьбі зі злочинністю – для виявлення і переслідування порушників закону», – розповів Варченко в коментарі газеті «Сегодня».

Також вертольоти будуть задіюватися і для спостереження за ситуацією на державному кордоні України. За словами Варченка, для кожного вертольота буде передбачений екіпаж з 2-3 людей, всього в цій службі планується близько 150-200 пілотів. Їх навчать надавати підтримку з повітря патрульній поліції, конвойним підрозділом та поліції превенції. В лави пілотів вертолітного поліції візьмуть тих, у кого вже є льотний досвід.

Планується, що у поліції з'являться три моделі вертольотів: H-145 (частіше використовується для патрулювання, придатний для перевезення спецпризначенців), М-125 і H-225, які мають широкий спектр застосування.

Зазначимо, угоду про закупівлю 55 гелікоптерів компанії Airbus Helicopters у травні цього року підписали міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков і державний секретар Міністерства економіки та фінансів Франції Дельфін Жені-Стефан. Орієнтовна вартість угоди – 551 млн євро.

За умовами угоди, французька сторона в два етапи передасть Україні спочатку 37 вертольотів компанії Airbus, а потім ще 18 вертольотів. З них 21 гелікоптер – моделі Н225 – гвинтокрили, які мають вантажопідйомність понад 10 тонн. Уже цього року Україна має отримати перші чотири вертольоти.