В Україні назріває спалах нової смертельної інфекції


У Києві чоловік помер від небезпечної інфекції - лістеріозу. Спалах цього захворювання може накрити всю Україну. У найбільшій небезпеці люди похилого віку, маленькі діти й вагітні жінки.

На сьогоднішній день в Україні зафіксовано 2 випадки захворювання інфекцією, один із низ смертельний, повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ України.

"Перший - у Львівській області захворіла жінка, 1999 р.н., ангінозно-септичною формою лістеріозу, після лікування в стаціонарі одужала. Другий випадок - на жаль, летальний: чоловік, 1949 р.н., у Києві помер у липні 2018-го від лістеріозу з ураженням тканин головного мозку", - йдеться в повідомленні Центру громадського здоров'я МОЗ України.

За останні 10 років в Україні зафіксовано 22 випадки захворювання на лістеріоз. 11 з них припало на 2017 рік. 6 людей померло.

За останні 10 років в Україні зафіксовано 22 випадки захворювання на лістеріоз. 11 з них припало на 2017 рік. 6 людей померло.

У здорових людей сприйнятливість до збудників інфекції невисока. Найбільшу загрозу лістеріоз становить, хто має слабкий імунітет.

"Це можуть бути хворі на СНІД і цукровий діабет, особи, які отримують хіміо- і гормональну терапію, люди похилого віку, діти першого року життя, вагітні жінки. Імовірність розвитку лістеріозу у вагітних жінок приблизно в 20 разів вище. А у хворих на ВІЛ/СНІД ризик того, що при зустрічі з лістеріями розвинеться лістеріоз, вищий у 300 разів", - повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ України.

Перші симптоми лістеріозу можна сплутати з харчовим отруєнням. Так, у більшості випадків початковими проявами є слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, блювота. За наявності ангінозно-септичної форми можуть виникати ознаки звичайної ангіни. Якщо вчасно не звернутися за медичною допомогою, інфекція уражає нервову систему. Як наслідок, з'являються прояви менінгіту й абсцесу мозку.

Перші симптоми лістеріозу можна сплутати з харчовим отруєнням

Перші симптоми лістеріозу можна сплутати з харчовим отруєнням. Заразитися лістеріозом можна через м'ясо, рибу, овочі, фрукти, воду відкритих водойм, ґрунт, пісок, молоко, користування посудом носія чи хворого, а також торкання до дверних ручок, меблів, унітазу, яких торкалась заражена людина.

Уберегтися від лістеріозу допоможуть прості правила:

1. Піддавати продукти термічній обробці. Варіння, смаження й запікання на 100% знищують збудників інфекції. Пам'ятати, що ні розігрівання у мікрохвильовій печі, ні бланшування лістерій вбити не здатні.

2. Вживати тільки ретельно вимиті фрукти й овочі. Лістерії можуть міститися як на поверхні продуктів, так і в "розломах" і тріщинах на шкірці.

3. До холодильника й морозилки фрукти й овочі класти вже добре промитими, адже лістерії здатні розмножуватися навіть за низьких температур. Заморожування продуктів цю інфекцію теж не вбиває.

4. Не зберігати сирі й готові продукти на одній полиці в холодильнику й не тримати їх поруч під час приготування їжі.

5. Не різати готові продукти на тій самій дошці, що використовували для нарізки сирого м'яса.

6. Не купувати продукти на стихійних ринках.

7. Ретельно мити руки перед вживанням їжі.

8. Пити якісну, перевірену воду.