В Україні сьогодні святкують Меланки і Щедрий Вечір


За християнським календарем 13 січня – це не тільки Щедрий вечір, але і день преподобної Меланії (Маланки). У народі ці два свята об'єдналися в одне, тож цей день часто і називають то так, то так.

Напередодні Старого Нового року (31 грудня за старим стилем, 13 січня за новим) або святого Василія Великого (14 січня), український народ відзначає Маланку, або Щедрий вечір.

За старих часів вважалося, що в новорічну ніч (за старим стилем) сходяться сонце і місяць, і це є початком всього нового, зокрема — Нового року.

У народі помітили, що погода кожного наступного дня відповідала погоді кожного з дванадцяти місяців. Якщо вночі був південний вітер, то рік очікували спекотний і урожайний. Західний вітер передвіщав хороші надої та достаток риби, а східний — рясний урожай фруктів. Якщо помічали на вікнах лід, то розраховували на достаток меду.

Також у ніч на 14 січня господарі проводили спеціальний обряд, щоб врожай хороший був. Опівночі йшли у сад й струшували сніг із дерев та читали молитву. Вірили, що тоді буде хороший урожай фруктів.

На Щедрий вечір молоді дівчата ворожили на судженого.

У навечір'я Нового року (тепер — 13 січня) у церквах відбуваються урочисті Богослужіння на закінчення Старого року, щоб наприкінці року подякувати Богові за вже отримані ласки і попросити нових на наступний рік.

Під час Щедрої вечері накривають багатий стіл (щедрий вечір), тому що страви цього вечора не є пісними. Також вдруге протягом зимових Свят готують кутю.

Випікають і спеціальні хліби - «Маланку» та «Василя»