В Україні вакцини проти кору стали безкоштовними для усіх, незалежно від віку


Відтепер в Україні безкоштовно вакцинуватися від кору, паротиту та краснухи зможуть дорослі, не залежно від віку. Також вакцинувати можна дітей віком від 6 місяців.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ, пише 24 Канал.

Раніше безкоштовно вакцинуватися проти кору могли дорослі до 30 років, які контактували з хворими, а також – люди, які належать до груп професійного ризику (медики, освітяни, військові, студенти).  

У МОЗ зазначили, що кількість хворих на кір серед населення старшого віку постійно зростає. Однак дорослій людині достатньо зробити одне щеплення проти кору для формування імунітету.

Що стосується немовлят, то раніше першу дозу вакцини проти кору, паротиту та краснухи дитині робили у віці 12 місяців. Відтепер це можливо робити з 6, оскільки для малюків кір особливо небезпечний і може призвести до смерті.

Однак у цьому випадку така доза вакцини не зараховується як перша, а вважається "нульовою". Подальші планові вакцинації потрібно проводити згідно з Календарем профілактичних щеплень: в 12 місяців (перша доза вакцини КПК) і 6 років (друга доза).

Де можна зробити щеплення? У комунальному медзакладі, де пацієнт підписав декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром. На початку літа вакцинувати безоплатно будуть також у приватних медзакладах та у лікарів-ФОПів, які підписали договір з Національною службою здоров’я України.

Як запевнили у МОЗ, всі області України повністю забезпечені вакцинами. Кожен пацієнт може перевірити наявність вакцин в області онлайн.