В Україні з’являться платні дороги: Скільки платитимуть водії


Першою платною дорогою в Україні стане ділянка Київ-Біла Церква. Робота над проектною документацією вже триває.

У чому особливість концесійних доріг і скільки може коштувати проїзд по них, розповів колишній заступник міністра інфраструктури України, експерт із транспортних питань Олександр Кава, повідомляє “Обозреватель”.

Експерт нагадав, що концесійні дороги будують приватні інвестори, експлуатують упродовж 20-30 років, після чого передають у державну власність. За період експлуатації інвестор окупає свої вкладення, стягуючи плату за проїзд.

За словами Кави, такі проекти в Україні можливі, але їхній масштаб не варто переоцінювати: “У нас політики дуже часто спекулювали заявами, обіцяючи дороги на тисячі кілометрів, які будуть збудовані за рахунок концесіонерів. У Польщі, яка за рівнем економічного розвитку перебуває далеко попереду України, всього лише 300 км доріг, збудованих на умовах концесії”.

“В Україні дороги на умовах концесій можуть з’явитися, але на невеликих відстанях. Наприклад, від Києва до Білої Церкви по новій трасі. Зараз “Укравтодор” якраз працює над підготовкою проектної документації цієї дороги. Також на умовах концесії планується збудувати дорогу від Львова до кордону з Польщею. Ще може бути три-чотири проекти, але не більше”, — пояснив він.

Коментуючи вартість проїзду концесійними дорогами, Кава зазначив, що в Європі водії платять близько 7-8 євроцентів за 1 км шляху.

“Це порівняно невеликі гроші для легкових автомобілів. Концесіонери йдуть на те, щоб надавати різні тарифні плани. Наприклад, тим, хто користується дорогою часто, надаються істотні знижки. Тому я думаю, що ціна на ділянці Київ-Біла Церква довжиною 60 км буде на рівні 3-4 л бензину”, — заявив він.

“Нова дорога Київ-Біла Церква буде йти в обхід всіх населених пунктів. Відповідно, не потрібно буде знижувати швидкість до 50 км/год. По-друге, там буде по три смуги руху в кожному напрямку, дозволена швидкість руху — 130 км/год. Вартість проїзду буде порівнянна з вартістю зекономленого пального і часу”, — резюмував експерт.