В Україні запрацювала електронна система “Трембіта”


Запрацювала національна система електронної взаємодії між державними органами “Трембіта".

Про це в мережі повідомляє в.о. міністра охорони здоров'я України Удяна Супрун.

Що це означає:

▪ налагодження автоматичного обміну даними між держустановами
▪ пришвидшення процесу надання послуг
▪ зменшення механічних помилок (система здійснює обмін даними без участі людини)
▪ зменшення корупційних ризиків 
▪ оптимізація процесу взаємодії 
▪ більш якісна та швидка взаємодія між державою, бізнесом та громадянами

Як працює система? Вона дозволяє будувати безпечні інформаційні міжвідомчі взаємодії державним органам та органам місцевого самоврядування. Обмін даними відбувається через інтернет шляхом обміну електронними повідомленнями напряму між їхніми інформаційними системами. Це справді великий крок у напрямку технологій, прозорості та оптимізації роботи.

Перший автоматичний обмін даними через “Трембіту” запрацював між НСЗУ Національна служба здоров'я України та Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Завдяки цьому можна робити понад один мільйон автоматичних перевірок даних щомісяця при реалізації програми "Доступні ліки".

Раніше такі перевірки проводились вручну. Наразі взаємодія дозволяє провести спрощену процедуру перевірки аптечних закладів на наявність ліцензії тричі — під час реєстрації та укладання договору між аптеками та НСЗУ, погашення електронних рецептів у аптеках та подання аптеками звітів до НСЗУ про відпущені ліки, на підставі яких здійснюється відшкодування їх вартості. https://bit.ly/2VQP9sY

"Такі перевірки — це передусім впевненість у тому, що лікарські засоби за програмою “Доступні ліки” відпускають лише ті аптеки, які мають чинну ліцензію. Відшкодування вартості ліків з коштів держбюджету отримують лише аптеки, які працюють на законних підставах",- пояснює Супрун.

Згодом також заплановано запуск електронних послуг з ліцензування в медичній сфері. Після ретельної перевірки системою онлайн можна буде отримати ліцензії на виробництво, продаж та імпорт ліків.

Запровадження системи — це не лише раціональне використання коштів. Це також зменшені корупційні ризики, вища ефективність роботи держорганів та зручність в отриманні послуг. Адже тепер громадянам не треба буде щоразу збирати одні й ті самі довідки для різних установ. З налагодженням роботи “Трембіти” бігати починають дані, а не люди.