В Укргідроенерго запевняють, що каскад ГЕС на Дністрі привабить туристів


Будівництво каскаду ГЕС на Дністрі обговорюють вже кілька років. Прикарпатці категорично проти знищення природи Дністра заради чийогось збагачення.

І хоча компанія заявляє, що ГЕС не нашкодять природі Дністровського каньйону, спеціалісти говорять про зворотнє, пише Бліц-Інфо.

Варто звернути увагу і на те, що в Укргідроенерго заявляють, що попередньо розглядаються чотири адміністративні одиниці для можливого будівництва ГЕС:

  • Тлумацький р-н с. Вістря;
  • Городенківський р-н 3,5 км вище  с. Монастирок;
  • Заліщицький р-н, с. Литячі, м. Заліщики с. Брідок
  • Борщівський р-н с. Устя.

Втім одночасно у прес-службі компанії говорять, що Укргідроенерго пропонує створити до 6 невеликих (камерних) штучних водойм для ГЕС середньої потужності. 

"Вони природно вписуються в існуючий ландшафт карпатської території, збільшать берегову лінію для розміщення осередків відпочинку як для місцевих мешканців, так і для численних туристів, а також суттєво покращать місцеву транспортну інфраструктуру.  Не виключаємо, що для створення єдиного стійкого природного комплексу, в подальшому, межі національних парків буде розширено на руслову частину річки, що опиниться під впливом регульованого гідравлічного режиму", - обіцяють в прес-службі компанії.

Зараз важко зрозуміти, як ГЕС може виглядати природньо і приваблювати туристів, проте у компанії в цьому впевнені.

Не дають в Укргідроенерго і чіткої відповіді щодо затоплення цілих сіл. Вони ніби і визнають, що території буде затоплено, але "красиво" заспокоюють, мовляв проект ще не готовий. Втім, якщо проект буде готовий, то вже буде пізно щось робити.

"За результатами вишукувань та техніко-економічних розрахунків кількість ГЕС у проекті, їх розташування, а також висота гребель і розміри водосховищ, очікувано можуть бути зміненими. Тому, говорити про можливі затоплення та відселення поки ще зарано. З метою мінімізації негативних соціально-економічних наслідків висота гребель розглядатиметься такою, щоб майбутні новостворені водосховища розміщувалися в межах заплавних земель, затоплюваних паводками 1%-забезпеченістю", - відповідають у прес-службі.

До теми: Каскад з шести ГЕС ціною «життя» екології та природних пам’яток Дністра

"Укргідроенерго" таки збирається до 2026 року збудувати каскад ГЕС на Дністрі

Українці зі всього світу виступили проти будівництва ГЕС на Дністрі

Голова ОДА сказав, за яких умов на Дністрі можуть з'явитися міні-ГЕС

Екологи б’ють на сполох – будівництво ГЕС вб’є Дністер

Великі проблеми малих ГЕС